Când se pot redeschide școlile, grădinițele și creșele şi care sunt regulile

Când se pot redeschide școlile, grădinițele și creșele şi care sunt regulile

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că decizia este ca şcolile să se redeschidă din septembrie, dar că niciun copil bolnav nu va intra în şcoală, iar febra trebuie să fie un motiv ca elevul să nu fie trimis la unitatea de învăţământ în acea zi. De asemenea, el a precizat că poate în şcolile cu un număr mai mare de elevi pauzele să fie distanţate, pentru a nu ieşi toţi elevii în acelaşi timp.

Raed Arafat a declarat duminică, la Digi 24, că acum era foarte greu să fie făcută distanţare socială la şcoală.  “E foarte greu într-o şcoală să vii să faci distanţare, să ţii cursurile şi să ţii copiii în pauze, că nu poţi să îi ţii numai în clasă, fără pauză, fără nimic, să nu interacţioneze. E suficient ca unul dintre ei să fie pozitiv asimptomatic şi toata clasa să ia şi o ducă acasă la ei. Sau să fie unul pozitiv asimptomatic pentru că de acasă de la el e cineva pozitiv şi să se ducă să o ducă la profesor sau la profesoară”,a spus Arafat. 

Întrebat dacă este o certitudine că în septembrie vor fi deschise şcolile, şeful DSU a spus: “La acest moment asta este decizia. Şi alte ţări au zis că în septembrie se reia şcoala. Dacă vedem că ceva se schimbă cu virusul, asta se analizează în preajma datei. Dar la acest moment, asta este data, asa e decizia, decizia de 15 septembrie, cred că asta e data de deschidere a şcolilor oficială, atunci o să se deschidă şcoala. Acum e prea riscant în faza asta şi nu e doar părerea mea, e părerea tuturor”. 

Arafat a precizat că şi creşele şi after school-urile sunt în situaţia şcolilor şi nu pot fi redeschise în acest moment. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus cum ar trebui să arate şcoala din septembrie.  “Acces la apă şi săpun permanent pentru copii, educaţie sanitară în sensul igienei pentru toţi copiii. Orice copil bolnav nu intra în şcoală, orice copil bolnav care a intrat în şcoală este trimis acasă sau la medic, depinde de situaţii, febra trebuie să fie un motiv automat de a nu trimite copilul la şcoală în ziua respectivă. Poate trebuie gândit că şcolile cu număr foarte mare de copii pauzele lor să fie distanţate, să nu iasă toată lumea deodată la pauză, nu ştiu cum este sistemul, dar astea sunt lucruri de bun simţ de distanţare şi de control a răspândirii cum se zice”, a precizat Arafat. 

El spune că poate elevii ar trebui să poarte măşti de la o anumită vârstă  “Cred că cel puţin de la o anumită vârstă va trebui, dar o anumită vârstă s-ar putea să fie foarte greu să faci acest lucru. Poate pe ei poţi să îi obişnuieşti mai repede decât pe adulţi”, a explicat şeful DSU.

Etichete
Comenteaza