Foto Caravana Reciclării Creative, sâmbătă la Cluj: Cum să transformi gunoiul în comori / Împreună Educăm Generații

Caravana Reciclării Creative, sâmbătă la Cluj: Cum să transformi gunoiul în comori / Împreună Educăm Generații
Caravana Reciclării Creative, sâmbătă la Cluj-Napoca: Cum să transformi gunoiul în comori / Împreună Educăm Generații
Caravana Reciclării Creative, sâmbătă la Cluj-Napoca: Cum să transformi gunoiul în comori / Împreună Educăm Generații
Caravana Reciclării Creative, sâmbătă la Cluj-Napoca: Cum să transformi gunoiul în comori / Împreună Educăm Generații
Caravana Reciclării Creative, sâmbătă la Cluj-Napoca: Cum să transformi gunoiul în comori / Împreună Educăm Generații
Caravana Reciclării Creative, sâmbătă la Cluj-Napoca: Cum să transformi gunoiul în comori / Împreună Educăm Generații

Caravana Reciclării Creative, în parteneriat cu ISJ Cluj, va poposi sâmbăta aceasta, 2 martie, în județul Cluj, la Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, str. Nicolae Pascaly 2-4.

Proiectul Caravana Reciclării Creative, un proiect de suflet, organizat de Asociația PlaYouth în colaborare cu OSCAR Downstream și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj are ca scop principal reciclarea creativă a deșeurilor și conștientizarea efectelor consumerismului asupra mediului înconjurător, atât în rândul elevilor și al profesorilor, precum și în familiile și comunitățile în care se desfășoară. Este o inițiativă de remarcat care a reușit să transforme materialele aruncate în frumoase opere de artă, prezentând în același timp potențialul imens de creativitate.

Reciclarea nu înseamnă doar separarea gunoiului în coșuri diferite; poate fi, de asemenea, un proces creativ și inovator. Nu este vorba doar despre reducerea deșeurilor; este vorba despre îmbrățișarea creativității și identificarea unei a doua șanse obiectelor care ar fi putut fi trecute cu vederea. Aici intervine proiectul „Caravana Reciclării Creative”. Această abordare a reciclării subliniază importanța încorporării durabilității și a conștiinței ecologice în fiecare aspect al vieții noastre. Prin refolosirea materialelor care, altfel, ar ajunge în gropile de gunoi, putem da viață unor lucruri uimitoare, care nu numai că arată frumos, ci și contribuie la un viitor mai bun.

Caravana Reciclarii Creative este un proiect național ce face parte din programul Împreună Educăm Generații, dedicat cadrelor didactice. Fiind vorba de cea de-a doua ediție, anul acesta am reușit să ajungem în 8 județe din România (atașată hartă la final). Anul trecut am fost în Brașov, Sibiu, Călărași și Giurgiu, transmit organizatorii.

După lansarea și promovarea proiectului, am așteptat înscrierile cadrelor didactice. Profesorii s-au înscris în echipe formate obligatoriu din 5 cadre didactice din aceeași unitate. A urmat apoi un întreg proces de selecție și validare a înscrierilor - deoarece există niște reguli bine stabilite -  după care am anunțat echipele înscrise în proiect. Am stabilit parteneriate cu inspectoratele judetene și am pregatit ,,popasurile Caravanei". Am început apoi desfășurarea întâlnirilor fizice de prezentare ale proiectului împreună cu sesiunile de lucru pe cele 5 zone din proiect în fiecare județ participant, explică cei de la PlaYouth. 

"În momentul de fata am finalizat deja 6 din cele 8 sesiuni offline, ultimele 2 popasuri urmează a avea loc in weekend in județele Cluj și Bihor, mai exact in Cluj-Napoca şi Oradea. 

În următorul pas, echipele intra în etapa de implementare care înseamnă crearea celor 5 zone de activitate, fiecare zona are un profesor coordonator:
1. zona ”Colectare selectivă”
2. zona ”Păsări fericite”
3. zona ”Grădina minunată”
4. zona ”Lecturi inspirate”
5. zona ”Reciclate și-napoi la lume date”

Este nevoie ca fiecare echipa de profesori să-și structureze și 5 echipe de elevi - între 10-15 copii/echipă. Prin asta se urmărește astfel:
-Buna colaborare între cele 5 echipe de proiect.
-Susținerea celorlalte echipe și interacțiunea între copii și profesori pe toată durata proiectului.
-Gestionarea, îngrijirea și folosirea celor 5 zone de către cât mai mulți copii din unitatea de învățământ.
-Împărtășirea experiențelor între copiii care au lucrat pe zone diferite în cadrul unor ateliere comune.

Urmează apoi raportarea, jurizarea și premierea unde avem următoarele premii:
1. Premiul I 8 unități școlare: Tabăra de animație socio-educativă și creativitate pentru cei 40 de profesori (8 unități x 5 profesori)
2. Premiul II 8 unități școlare: O imprimantă pentru fiecare dintre cele 8 unități școlare
3. Premiul III 8 unități școlare : Un set de rechizite pentru fiecare profesor– 40 de profesori
4. Mențiuni 8 unități școlare - acces la o conferință și trei workshop-uri online organizate de PlaYouth (8 unități x 5 profesori x 4 link-uri de acces)

Practic, profesorii s-au înscris în echipe de câte 5, vor avea la dispoziție până in luna iunie să implementeze 5 zone de reciclare in cadrul unității. Ulterior pe baza unui raport de activitate va fi o jurizare iar castigatorii din fiecare județ vor beneficia de premii in acest sens.

Caravana Reciclării Creative vine sâmbăta aceasta la Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, str. Nicolae Pascaly 2-4, iar interval orar în care are loc întâlnirea este: 10.00-14.00 unde sunt așteptați între 110-170 profesori din județul Cluj care s-au înscris în această călătorie minunată", anunţă organizatorii.

Comenteaza