Care sunt cele mai scumpe facultăţi ale UBB. Rectorul justifică taxele: "Se plăteşte brandul" VIDEO

Care sunt cele mai scumpe facultăţi ale UBB. Rectorul justifică taxele:
La una dintre facultăţile Universităţii "Babeş-Bolyai" taxa de şcolarizare e de 5.500 de lei. La facultatae de drept, taxa a fost fixată în funcţie de cerere, la fel şi la alte facultăţi. Cu cât concurenţa e mai mare, cu atât taxa de şcolarizare creşte.

Vrei să intri la facultatae de Teatru a UBB, pregăteşte-te să scoţi din buzunar, anual, 4.500 de lei. La cinematografie şi fotografie taxa e şi mai mare: 5.500 de lei, iar la Drept - 3.600 de lei. "Taxa depinde de cheltuielile necesare", spune prorectorul UBB responsabil cu curricula, Anna Soos.

"Un student la istorie costă de 6 ori mai puţin decât unul de la teatru", spune rectorul Ioan Aurel Pop. "Acolo se lucrează profesorul cu studentul, e nevoie de alt instrumentar. E uşor, dacă ai oameni instruiţi, să-i educi pe unii tineri. Dar ce te faci cînd ai nevoie de laboratoare dotate, de calculatoare performante sau aparate care să producă aceste experienţe?".

El recunoaşte însă că sunt multe specializări unde taxa a fost fixată în funcţie de cereri. "La facultatea de turism de exemplu e concurenţă mare, nu ştiu de ce, dar toată lumea vrea s-o facă. La facultate au profitat câtă vreme e cerere, să mărească taxa", spune Pop.

"Universităţile nu sunt firme care să producă bani, trebuie să aibă ca pricipal scop şcolarizarea", justifică şi prorectorul responsabil cu comunicarea, Călin Rus. "Dar pentru a intra în topurile internaţionale avem nevoie de universităţi bogate. De exemplu, dacă nu ai un anumit buget, nu poţi intra în Shanghai 500".

"Cineva care studiază la Oxford plăteşte de 10 ori mai mult decât la Cambridge, pentru că e important brandul", conchide rectorul Pop.


Top 3 taxe la UBB:

Cinematografie şi fotografie - 5.500 lei

Facultatea de Teatru - 4.500 lei taxă şcolarizare

Drept - 3.600 lei

 

Etichete
Comenteaza