Cazul elevei care a sărit de la etaj. “Avem nevoie de psihologi în școli”

Cazul elevei care a sărit de la etaj. “Avem nevoie de psihologi în școli”

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj solicită ca tinerii să fie consiliați de psihologi pentru a preveni evenimente precum cel de la Bobâlna, unde o elevă s-a aruncat de la etajul întâi al școlii în care învăța.

“În comuna Bobâlna, județul Cluj, în ziua de joi a acestei săptămâni, înainte de începerea orelor de curs, o fetiță de 15 ani a sărit de la etajul întâi al școlii la care învăța și a fost transportată la spital în stare stabilă. Fetița prezenta vânătăi pe brațe, semn care ne duce cu gândul la agresiuni în familie, motiv pentru care fata ar fi acționat în acest mod.

CJE Cluj evidențiază astfel, neglijența instituțiilor de învățământ față de elev, beneficiarul primar al sistemului. Conform art. 7, lit. (h) din Statutul Elevului, care prevede faptul că elevii au dreptul de a beneficia gratuit de servicii de informare și consiliere școlară, profesională și psihologică, conexe activității de învățământ preuniversitar, puse la dispoziție de unitățile de învățământ, fiindu-le asigurată cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an, dar și art. 83 alin. (1) din Legea Educației Naționale, care prezintă obligativitatea prezenței unui psiholog în unitățile de învățământ, eleva ar fi trebuit să primească sprijin din partea școlii în această situație.

Dacă am cunoaște problemele elevilor, am reduce frecvența cazurilor de acest fel. Un psiholog poate identifica mult mai rapid și mai ușor o problemă a unui elev și să îi ofere ajutor prin discuții libere și consiliere. Domnul Inspector General al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, declară faptul că la nivelul școlii se va constitui o comisie de cercetare a incidentului.

CJE a cerut să fie prezent în comisia respectivă, deoarece dorim să ne asigurăm de existența unui psiholog în școala respectivă și să prevenim astfel de situații pe viitor. Această întâmplare, precum și altele ar trebui sa fie un semn de alarmă către toate unitățile de învățământ, dar și pentru organele compentente să ia măsuri pentru a evita astfel de cazuri pe viitor deoarece existența unei persoane la care elevii să poată apela în cazul unor probleme ar trebui sa fie o prioritate în școlile din țară”, a declarat președintele structurii, Rareș Ovidiu Gălățan.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a informat că în acest caz s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. De asemenea, a fost sesizată Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului Cluj.

Comenteaza