Ce cariere vor să urmeze tinerii. Vezi care sunt cele mai căutate facultăţi din Cluj

Ce cariere vor să urmeze tinerii. Vezi care sunt cele mai căutate facultăţi din Cluj
Deşi înscrierile la facultate au început abia de trei zile, la multe specializări concurenţa pe locurile bugetate este acerbă, fiind şi câte 3 candidaţi pe un loc. Pe de altă parte, alte specializări sunt pe cale de dispariţie; nu s-au ocupat nici măcar jumătate din locurile scoase la concurs.

Chiar dacă perioada de admitere la instituţiile de învăţământ superior este în toi, există deja numeroase facultăţi la care cererea este considerabil mai mare ca oferta, numărul de dosare depuse fiind şi de trei ori mai mare decât numărul de locuri bugetate. În acelaşi timp, alte facultăţi se chinuie să atragă tinerii absolvenţi de liceu. ZIUA de CLUJ vă prezintă, pe de o parte, lista celor mai râvnite specializări de la principalele universităţi din Cluj, iar pe de altă parte, lista facultăţilor cu cea mai scăzută concurenţă.

Universitatea Tehnică

Cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Automatică şi Calculatoare unde s-au înscris deja 988 de candidaţi, pe 599 de locuri bugetate. Şi la Facultatea de Inginerie Electrică sunt trei candidaţi înscrişi pe un loc, iar la Facultatea de Mecanică, la specializarea Autovehicule şi Transporturi sunt câte doi candidaţi pe un loc. Absolvenţii se înghesuie să-şi depună dosarele   şi la Facultatea de Arhitectură unde proporţia candidaţi-locuri este de doi la unu. Universitatea Tehnică nu duce lipsă de studenţi, cererea acoperind toate locurile bugetate, indiferent de facultate sau departament.

Universitatea de Ştiinţe ale Mediului şi Medicină Veterinară

La mare căutare este Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, unde sunt deja 230 de candidaţi pe 89 de locuri. De interes pentru absolvenţi este şi Facultatea de Horticultură unde, la specializarea Măsurări Terestre şi Cadastru au fost depuse 67 de dosare pe cele 31 de locuri disponibile. Facultatea de Agricultură nu se lasă nici ea prejos, 91 de studenţi concurânt pe cele pe 57 de locuri.

La Facultatea de Medicină Veterinară s-au ocupat aproape toate locurile, mai precis s-au înscris 153 de studenţi pe 159 de locuri.

Medicina veterinară de la Cluj este atractivă şi pentru tinerii din străinătate care s-au înghesuit să vină la Cluj pentru a studia medicina veterinară, astfel că la linia engleză, unde s-au pus la dispoziţie 30 de locuri, s-au înscris 20 candidaţi, iar la linia franceză, unde sunt tot 30 de locuri s-au înscris 62 candidaţi.

Tinerii par a se feri de Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii, unde la specializarea Piscicultură s-au înscris doar trei persoane pe cele 24 locuri.

Universitatea "Babeş-Bolyai"

Dintre cele 21 de facultăţi ale UBB-ului, la 12 facultăţi s-au ocupat toate locurile bugetate, încă din primele zile. Una dintre ele este Facultatea de Drept, unde numărul candidaţilor înscrişi este de 270, fiind cu peste 100 mai mulţi decât locurile disponibile, de 176. Şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, 411 candidaţi se luptă pentru cele 113 locuri disponibile.

La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, s-au înscris 384 de candidaţi pe 343 de locuri. Restul facultăţilor la care s-au ocupat locurile bugetate după doar trei zile de înscriere sunt Facultatea de Informatică, Facultatea de Geografie, Facultatea de Litere, Facultatea de Studii Europene, Facultatea de Chimie şi Inginerie, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi Facultatea de Business.

Puţini studenţi vor să urmeze facultăţile cu profil teologic, Facultatea de Teologie Reformată, Teologie Romano-Catolică şi Greco-Catolică având cei mai puţini candidaţi.

Universitatea de Artă şi Design

La Universitatea de Artă şi Design cele mai căutate specializări sunt Pictura, Grafica, Designul Textil şi Design. Specializarea pe care viitorii studenţi o consideră cel mai puţin interesantă este Ceramică-Sticlă-Metal.

Universitatea de Medicină şi Farmacie

Tineri din toate colţurile ţării doresc să vină să urmeze Facultatea de Medicină din cadrul UMF, drept urmare are înscrişi deja 658 de candidaţi pe 291 locuri. Cel mai puţin interesaţi sunt de Facultatea de Nutriţie, unde sunt doar 31 de candidaţi.

Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir"

Spre deosebire de Facultatea de Drept de la UBB, la Universitatea Dimitrie Cantemir, la Drept sunt deocamdată doar 100 de înscrişi pe 200 de locuri.

În funcţie de facultate, tinerii se mai pot înscrie până la sfârşitul acestei săptămâni, sau al  săptămânii următoare.

 

Comenteaza