Ce prevede ordinul MEC referitor la pregătirea pentru examenele naţionale

Ce prevede ordinul MEC referitor la pregătirea pentru examenele naţionale

Elevii din clasele terminale care vor participa la școală la pregătirea pentru examenele naționale, vor face aceasta respectând reguli stricte.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii au aprobat, o serie de măsuri pentru desfăşurarea activităţilor de către persoanele care au acces în unităţile de învăţământ, în condiţii de siguranţă, în contextul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu coronavirus.

Astfel, în perioada 2-12 iunie în sălile de clasă se vor afla maximum 10 elevi. La intrarea în clase se vor asigura covoraşe dezinfectante, măşti de protecţi şi substanţe dezinfectante pentru mâini. Unitatea de învăţământ va asigura totodată săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini. Măştile trebuie purtate tot timpul desfăşurării activităţii, iar igienizarea mâinnilor se va face des. Coridoarele, cancelaria, clasele, grupurile sanitare vor fi dezinfectate permanent.

Durata cursurilor va fi de 3 ore pentru elevii de liceu şi 2 ore pentru cei de gimnaziu. Dacă pregătirea elevilor se face în mai multe schimburi, se lasă un interval de minim 2 ore între acestea pentru acțiuni de dezinfecție. Grupele de elevi vor păstra aceeaşi clasă pe tot parcursul pregătirii. La finalul activităţilor, elevii vor primi câte o mască nouă pentru a merge către casă.

Cele două ministere, inspectoratele şcolare judeţene și direcţiile judeţene de sănătate publică au și alte responsabilităţi specifice în vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a sesiunilor de pregătire a examenelor organizate pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a.

Potrivit documentului, consiliile de administraţie ale școlilor vor elabora şi vor aproba o procedură proprie, în cadrul căreia vor fi stabilite modalităţile de desfăşurare a activităţilor de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare şi de ieşire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecţia unităţii de învăţământ.

Inspectoratele școlare judeţene trebuie să transmită direcțiilor județene de sănătate publică, cu cel puţin o săptămână înainte, perioada de desfăşurare a activităţilor la care participă elevii din clasele terminale şi intervalul orar. Inspectoratele sunt și cele care verifică dacă materialele necesare igienei în incinte sunt asigurate.

Triajul epidemiologic al elevilor va fi asigurat în fiecare zi. Mai exact, un medic sau u asistent medical va măsura temperatura, care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade Celsius.

Dacă un elev sau cadru didactic are simptome suspecte, nu va fi lăsat în şcoală.

Parcursul elevilor prin curtea şcolii va fi bine delimitat şi semnalizat, cu păstrarea distanţei fizice, elevii fiind însoţiţi de cadrele didactice atât la intrarea în şcoală, cât şi la ieşire.

Puteti consulta ordinul integral al Ministerului Educatiei.

Comenteaza