Cîmpeanu: 2018 este un termen realist pentru reformarea sistemului de educaţie

Cîmpeanu: 2018 este un termen realist pentru reformarea sistemului de educaţie
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, în Parlament că anul 2018 este un termen realist pentru a rezolva problemele cu şcolile care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, precizând că se află în etapa de identificare a cauzelor.

"Problemele cu autorizaţiile sanitare de funcţionare trenează de foarte mult timp, angajamentul a fost acela al identificării cauzelor pentru care nu se pot obţine aceste autorizaţii sanitare de funcţionare şi este vorba de 4000 de cădiri, nu de unităţi şcolare, ca să păstrăm termenii corecţi. Suntem în etapa în care identificăm cauzele, în 80 la sută din cauze, aşa cum spunea şi domnul preşedinte ieri (luni, n. red.) foarte corect, cauza constă în lipsa alimentării cu apă şi a canalizării", a declarat ministrul Educaţiei, în cadrul dezbaterilor pe tema "Starea învăţământului românesc la început de an şcolar", organizate la solicitarea al PNL.

Cîmpeanu a precizat că este un lucru care "nu poate fi reglat la nivelul unei singure şcoli, el se reglează o dată cu rezolvarea acestui aspect la nivelul autorităţii locale". El a arătat că 2018 este un termen realist pentru a rezolva problemele legate de autorizaţiile sanitare de funcţionare.

"Sunt convins că termenul avansat de domnul preşedinte, 2018, este un termen realist pentru a rezolva, în cea mai mare parte, aceste autorizaţii sanitare de funcţionare. Spun în cea mai mare parte pentru că sunt cazuri concrete de clădiri istorice la care nimeni nu va renunţa la a face şcoală şi totuşi nu vor putea să corespundă parametrilor din care am exemplificat la limită distanţa faţă de trotuar, n-o să mute nimeni o clădire istorică pentru a îndeplini acest parametru şi totuşi acolo se desfăşoară ore", a adăugat Cîmpeanu.

În acelaşi context, ministrul a subliniat faptul că lipsa de autorizaţii sanitare de funcţionare nu înseamnăcondiţii improprii. "Lipsa de autorizaţie sanitară de funcţionare nu înseamnă neapărat condiţii igienice improprii, pe de altă parte am văzut şcoli în care au autorizaţii sanitare de funcţionare, dar condiţiile le apreciez ca fiind improprii, mult mai rele decât în unele şcoli care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare", a declarat Cîmpeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că 4.000 de şcoli, adică una din cinci clădiri, nu au autorizaţie sanitară la început de an şcolar, iar acest lucru este o ruşine naţională, el lansând o provocare Guvernului de a avea un plan pentru modernizarea unităţilor de învăţământ, până în 2018.

Comenteaza