Ciolacu: "România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul, nici oameni cu 2 și 3 la titularizare"

Ciolacu: "România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul, nici oameni cu 2 și 3 la titularizare"

Noul premier, Marcel Ciolacu, a afirmat, în Parlament, că trebuie ca "educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni" și că "România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul".

Guvernul Ciolacu a primit joi votul de învestitură al Parlamentului, cu 290 de voturi ”pentru”și 95 ”împotrivă”.

În discursul său din Parlament, premierul investit Marcel Ciolacu a vorbit și despre problemele din Educație.

„Stimați colegi, suntem cu toții de acord că, în anul 2023, profesorii nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Este evident că, începând cu anii 90, acest stat nu și-a onorat contractul social și a neglijat educația. Suntem aici din cauza greșelilor făcute timp de 30 de ani. Profesorii au obosit să tot spere că cineva le va reda demnitatea și respectul cuvenit în societate.

De aceea, când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine. Ca prim-ministru, voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte. (…)

Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal. România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia bacul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educație oameni cu doi și trei la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut.

Pentru asta trebuie să facem un sistem echitabil, performant și avantajos pentru toți profesorii care își fac datoria. Primul primul pas va fi ca salariul debutantului din educație să pornească de la salariul mediu brut pe economie, iar educația să fie din nou un domeniu care să atragă cei mai buni oameni. Și voi face asta, pentru că eu cred că orice viziune pentru națiune se construiește doar punând educația pe primul loc”, a spus Marcel Ciolacu.

Comenteaza