Clasamentul Shanghai Ranking 2021 după domenii de studiu. Peste jumătate din apariții revin universităților din Cluj

Clasamentul Shanghai Ranking 2021 după domenii de studiu. Peste jumătate din apariții revin universităților din Cluj

Opt din totalul de 14 apariții în clasamentele globale după domenii de studiu realizate de compania de consultanță Shanghai Ranking, publicate miercuri, ce includ sute de universități la fiecare dintre cele 54 de domenii, revin universităților din Cluj-Napoca. 

Este vorba despre universitățile din Cluj-Napoca – Babeș-Bolyai - 4 apariții, UMF Iuliu Hațieganu - 3 apariții și USAMV - o apariție. Alte șase apariții revin după cum urmează -  două Universității din București, iar UMF Carol Davila București, UMF Victor Babeș Timișoara, Universității de Vest din Timișoara, Universității Transilvania din Brașov, cu câte o apariție. Conform Edupedu.ro, cele mai multe apariții românești sunt concentrate la categoriile Științe naturale și Științe medicale, în timp ce, la fel ca anul trecut, la Științe sociale, nu a fost identificată nicio universitate românească.

De cele mai multe ori, universitățile românești apar în coada clasamentului pentru domeniul de studiu, iar în rareori la mijlocul lui. Edupedu.ro a identificat o singură apariție în prima parte a clasamentului, în cazul domeniului Medicină clinică.

Aceste clasamente au fost menționate, în martie, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ca referință pentru realizările universitare, în funcție de care Ministerul Educației planifică finanțarea suplimentară a cercetării în universități. În clasamentele globale sunt incluse peste 1.800 de universități din 93 de țări. Universitățile americane apar de 4.782 de ori, urmate de cele din China (2.895 de apariții) și Marea Britanie (1.623 de apariții). Rankingurile se bazează pe indicatori academici precum premiile internaționale, calitatea cercetării, rezultatele academice, colaborarea internațională. Detalii despre clasamente și despre universitățile cu cele mai bune performanțe – pe site-ul Shanghai Ranking.

Comenteaza