Cluj: Educaţie prin semne, cursuri online pentru elevii cu deficienţe de auz

Cluj: Educaţie prin semne, cursuri online pentru elevii cu deficienţe de auz

Profesorii folosesc limbajul mimico-gestual şi predau lecţii de consolidare a pronunţiei sunetelor emise

Peste 40 de elevi de la Liceul pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca învaţă online de acasă, unii folosind limbajul mimico-gestual.

11 dintre ei sunt în clasa a XII-a şi se pregătesc de Bacalaureat, iar la limba şi literatura română pregătirea se face prin alternarea diferitelor modalităţi de comunicare în mediul virtual. 

„Nu-i putem lăsa pe absolvenţii noştri să treacă prin dezamăgirea de a nu valida munca lor de 8 sau 12 ani. Facem eforturi mari pentru a-i ajuta să rămână mobilizaţi, să evite regresul”, a spus Gabriela Chirteş, profesoară de limba română.

La Liceul de Deficienţi de Auz cursurile online se predau şi pentru elevii care au implant cohlear şi proteze auditive.

Acestea includ lecţii de consolidare a pronunţiei sunetelor emise în perioada cât au fost la şcoală, de continuare a reabilitării auditiv verbale, de exersare a pronunţiei sunetelor în cuvinte dar şi antrenamente auditive. 

„Dacă ar trebui să fac o comparaţie între cele două tipuri de terapii, din punct de vedere a eficienţei, aş spune că terapia online este eficientă acum, în situaţia creată de pandemie, dar ea nu poate substitui terapia desfăşurată faţă în faţă cu copilul”, a declarat Lăcrămioara Ursache, profesor psihopedagog.

Comenteaza