Clujul, sediul Ascociației Rețelelor Fostelor Capitale de Tineret. Comisar european: ''Vizăm 30 ml euro pentru 500 proiecte menite să sporească participarea tinerilor la luarea deciziilor locale''

Clujul a pus bazele Ascociației Rețelelor Fostelor Capitale de Tineret ( The Network of the formerEuropean Youth capitals). Semnarea simbolică a protocolului constituirii a avut la CREIC, în prezența oficialităților Mariya Gabriel, Comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret și Apostolos Tzitzikostas, Președinte al Comitetului European al Regiunilor în cadrul Summitului Innowave 2022.

"O discuție energizantă cu tinerii în cadrul conferinței anuale „Aducem Europa mai aproape de cetățenii săi” (Europe Goes Local). Mulțumesc Ministerului Tineretului din România pentru invitația de a deschide evenimentul. Europe Goes Local este un proiect internațional finanțat prin programul Erasmus+, cu accent pe rolul tinerilor în politica regională și luarea deciziilor.

Tinerii nu sunt doar viitorul nostru, sunt prezentul nostru. Ascultare, incluziune, susținere - acestea sunt cuvintele cheie ale Anului European al Tineretului 2022. Pentru a auzi vocile tinerilor din Europa și pentru a permite fiecărui tânăr european să-și împărtășească viziunea pentru viitor, am lansat platforma inovativă „Voice your vision”.

Tinerii sunt încântați de subiecte precum educația, asistența medicală, mediul, cooperarea internațională. Cu ajutorul tinerilor, putem obține rezultate mai multe și mai bune pe aceste teme. Avem Portalul European de Tineret pentru incluziune și sprijinul lor. Cu programul Erasmus+, vizăm 30 de milioane de euro pentru 500 de proiecte menite să sporească participarea tinerilor la luarea deciziilor locale.

În sfârșit, colaborarea, împărtășirea ideilor și munca în comunitate sunt importante. Primul coordonator european de tineret Bilyana Sirakova va ajuta la o mai bună coordonare a inițiativelor de tineret cu politicile individuale ale UE, crearea de rețele și colaborarea pe teme importante pentru tineri. Ambiția noastră este să avem anul european al Tineretului moștenirea sa prin modernizarea inițiativelor dincolo de 2022. Și tinerii sunt forța motrice din spatele acestui lucru", a declarat  Mariya Gabriel, Comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

La rândul său, edilul Emil Boc a declarat: "Astăzi am participat la o serie de evenimente în cadrul proiectului „Europe Goes Local” la CREIC - Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative. Alături de factorii de decizie ai activității pentru tineret la nivel european și local, profesioniști și experți în activitatea de tineret, reprezentanţi ai consiliilor de tineret, cercetători, ONG-uri și nu în ultimul rând tineretul clujean, în contextul Anului European al Tinerilor, am discutat despre instrumente concrete privind obținerea și menținerea calității în munca de tineret.

Cu această ocazie, am semnat protocolul constituirii Ascociației Rețelelor Fostelor Capitale de Tineret (The Network of the former European Youth capitals) și am plantat arbori în Parcul Educației de la CREIC alături de distinșii noștri invitați.

2022 - Anul European al Tineretului are țelul de a oferi tinerilor oportunități mai multe și mai bune pentru viitor. Dezvoltarea activității locale pentru tineret contribuie puternic la abordarea nevoilor lor și la crearea unui ecosistem pentru a planifica acțiuni comune de consolidare a comunităților locale". 

Viziunea Asociației „Network of European Youth Capitals" consideră participarea tinerilor, egalitatea de șanse pentru tineri și durabilitatea structurilor de tineret drept forțe motrice ale dezvoltării urbane pe termen mediu și lung, cu o contribuție esențială adusă calității vieții tuturor locuitorilor orașelor și ai regiunilor înconjurătoare.

Datorită faptului că municipiul Cluj-Napoca a avut un rol esențial în cadrul „Network of European Youth Capitals", reprezentanți ai orașelor nominalizate în timp ca fiind  Capitale Europene ale Tineretului au decis ca rețeaua care se va formaliza să aibă sediul chiar în Municipiul Cluj-Napoca, care și-a asumat legal să inițieze acest demers.

Alături de Cluj-Napoca, Braga și Varna, din Asociație mai face parte municipiul Amiens (Franța).

Comenteaza