CNSU a aprobat utilizarea testelor de salivă în şcoli. Statul va cumpăra 70 de milioane de teste rapide

CNSU a aprobat utilizarea testelor de salivă în şcoli. Statul va cumpăra 70 de milioane de teste rapide
| Foto: observatornews.ro

CNSU a aprobat achiziţionarea a 70 de milioane de teste rapide de salivă pentru depistarea COVID-19 în școli.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgenţă medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ şi asigurarea fondurilor necesare achiziţionării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, anunţă autorităţile, potrivit news.ro.

Coform deciziei CNSU, ”se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgenţă medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinarea antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităţilor de învăţământ, cantitatea necesară fiind de 70 de miioane de teste".

CNSU propune ca pentru asigurarea fondurilor necesare achiziţionării testelor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Elevii şi profesorii din România vor fi testaţi o dată sau de două ori pe săptămână cu teste pe bază de salivă. Dacă rezultatul iese pozitiv, atunci copilul trebuie testat, din nou, şi cu un test antigen rapid sau PCR, potrivit observatornews.ro.

Comenteaza