Cod etic pentru dascăli VIDEO

Cod etic pentru dascăli VIDEO
Dascălii cer să fie protejaţi, iar acest lucru să fie menţionat în noul cod etic, aflat acum în stadiu de proiect. Sindicaliştii spun că acest act ar trebui să conţină, pe de altă parte, şi drepturile şi obligaţiile părinţilor şi elevilor, nu doar ale cadrelor didactice.

Ultimele scandaluri din sfera educaţiei au readus în atenţia publică proiectul codului etic al dascălilor. Potrivit acestuia, cadrelor didactice le este interzis să pedepsească elevii, le este interzis să colecteze bani pentru activităţi şcolare. Mai mult, dascălii trebuie să-şi asume şi un rol parental în relaţia cu elevii.

OBLIGAŢIILE DASCĂLILOR
SURSA: proiectul codului etic

-supravegherea permanentă a elevilor pe tot parcursul activităţilor în şcoală
-interzicerea agresiunilor fizice şi tratamentelor umilitoare, sub orice formă,
asupra elevilor
-responsabilitate în vederea atingerii de către elevi a standardelor de performanţă prevăzute de documentele şcolare
-acordarea de consultanţă părinţilor/tutorilor legali în educarea propriilor copii şi
susţinerea rolului parental

Un cod etic este binevenit, însă ar trebui consultaţi dascălii înainte de a fi elaborat, spun cei care lucrează în învăţământ. Liderii sindicali din educaţie susţin că dascălii nu sunt protejaţi de nimeni, deşi există cazuri când aceştia sunt agresaţi şi cer ca în noul cod etic să fie introduse obligaţii pentru părinţi şi elevi.

Pe de altă parte, părinţii spun "da" unui cod etic pentru dascăli, atâta timp cât este în favoarea elevului. Deşi proiectul codului de etică a fost elaborat în urmă cu mai mulţi ani, acesta a fost readus în discuţie abia cum, după ce o învăţătoare din Bucureşti a fost filmată în timp ce cerea bani părinţilor.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza