Şcolile de la sate, o pată pe obrazul Clujului

Şcolile de la sate,  o pată pe obrazul Clujului

Cursurile anului școlar 2018-2019 încep luni, 10 septembrie, fără autorizație sanitară pentru 82 de obiective din cadrul unităților de învățământ din județul Cluj. 

Dintre cele 637 de obiective ale unităților din județ, 82 nu dețin autorizație sanitară de funcționare pentru noul an școlar, dintre care 33 se află în mediul rural. Însă, conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, procentajul unităților autorizate a crescut, în comparație cu anul școlar anterior, astfel:

  • cu autorizaţie: 555 de obiective (87,12%) față de 85,45% în 2017-2018
  • fără autorizaţie: 82 de obiective (12,88%) față de 95 (14,55%) în 2017-2018

Printre unitățile şcolare fără autorizație sanitară se numără atât școli fără apă potabilă sau canalizare, cât și clădiri auxiliare, precum cantine, internate, spălătorii sau magazii. Toate aceste obiective şcolare se află în mediul rural. 

"Spre exemplu, clădirea unei școli are cantină, internat și o magazie, ceea ce înseamnă că are nevoie de patru autorizații. În Cluj avem situația în care o spălătorie a școlii nu are autorizație. Procesul de învățământ nu este afectat cu nimic de faptul că aceasta nu are autorizație sanitară, atâta timp cât școala, cantina, internatul au.

Autorizația nu se face pe unitatea școlară, ci pe fiecare obiectiv în parte. Ca proces de învățământ, nu dăunează lipsa acestei autorizații, dar din puct de vedere al Direcției Sanitare Veterinare ea are un obiectiv neautorizat. Pentru mine e important ca partea de învățământ să fie cea autorizată", a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Şcolar Județean. 

Dintre cele 637 de obiective şcolare existente în judeţul Cluj (şcoli, internate, săli de masă, magazii, n.red.) , doar 58 au autorizaţie de securitate la incendiu.

Şcoli fără apă potabilă şi cu latrină în judeţul Cluj

Mediafax.ro a publicat o analiză a situaţiei şcolilor din România înainte de începerea anului universitar 2018-2019, iar în dreptul judeţului Cluj figurau următoarele date: 82 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară (principalele probleme: lipsa apei potabile, toalete în curte), 27% dintre instituţiile fără autorizaţie sanitară se află în mediul rural, din cele 630 de unităţi şcolare, doar 58 de obiective şcolare au autorizaţie de securitate la incendiu. 

La nivel de exemple de neconformitate, grădiniţa din satul Dângăul Mare are toaletă de tip latrină, cea din Someşul Rece Uzină nu are apă potabilă, latrina este cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale şi comună cu o locuinţă, tâmplăria este degradată, iar clădirea insalubră.

La şcoala din satul Ghermăneşti, fosa septică este neetanşă, iar cea din satul Mărişel Cătun are acoperiş neetanş. La sala de sport a Colegiului Tehnic Turda s-a constatat că uşile şi ferestrele sunt degradate.

97.000 de elevi vor începe luni, 10 septembrie, cursurile în cele 214 unități de învățământ de stat din județul Cluj.

Comenteaza