Conducătorul de doctorat al ministrului Bode nu va mai avea dreptul să conducă timp de 2 ani doctorate la UBB

Conducătorul de doctorat al ministrului Bode nu va mai avea dreptul să conducă timp de 2 ani doctorate la UBB
| Foto: g4media.ro

Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode și rector al Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul” a SRI, nu va mai coordona în următorii 2 ani lucrări de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Decizia a fost luată după ce Comisia de etică a UBB a constatat mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, concluzionând că “teza este profund viciată” și cerând retragerea cărții publicate pe baza tezei.

În răspunsul la solicitarea Edupedu.ro, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) spune că și profesorul Adrian Ivan “a solicitat la rândul său acest lucru (N. Red. – ca în următorii 2 ani să nu îi mai fie alocate locuri de doctorat), motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor”.

 La 10 zile după ce Comisia de etică a constatat plagiatul și greșelile care au “viciat” profund teza de doctorat pe care a coordonat-o la UBB, Universitatea a decis ca și cursul predat de Adrian Ivan la școala doctorală a UBB să fie preluat de un alt profesor.

“Pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023”, spune UBB în răspunsul la solicitarea Edupedu.

Amintim că Adrian Ivan este rectorul Academiei Naționale de Informații a SRI din septembrie 2017, potrivit propriului CV, iar Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat avându-l drept coordonator pe Ivan în 2018.

Edupedu.ro a întrebat Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB și care sunt măsurile luate de instituție în cazul prorectorului UBB Dan Lazăr, care a fost unul dintre cei trei referenți care au scris referate de acceptare a tezei de doctorat semnate de Lucian Bode.

“I s-a solicitat profesorului Dan Lazăr să-și asume în viitor prezența în comisii doar pentru teze care sunt (sau au componente) în stricta sa specializare, pentru a se ușura identificarea posibilelor abateri de la etica și de la calitatea cercetării”, a răspuns Universitatea Babeș-Bolyai.

La a doua verificare, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a stabilit că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este "profund viciată" și solicită retragerea cărții care are la bază lucrarea.

Comenteaza