Consiliul Elevilor: Rezultatele de la bacalaureat nu arată o creştere a calităţii actului didactic

Consiliul Elevilor: Rezultatele de la bacalaureat nu arată o creştere a calităţii actului didactic
Consiliul Naţional al Elevilor consideră că procentul de promovabilitate la sesiunea iunie-iulie a examenului de bacalaureat nu reflectă o creştere a calităţii actului didactic sau o îmbunătăţire a responsabilităţii elevilor faţă de propria lor educaţie.

Într-un comunicat remis luni MEDIAFAX, Consiliul Național al Elevilor apreciază că modul de organizare a examenului a fost unul "tratat cu profesionalism de către instituțiile responsabile, respectiv Ministerul Educației Naționale și Inspectoratele Școlare Județene, care au stabilit o colaborare continuă între reprezentanții instituțiilor, reprezentanții Consiliilor Elevilor, sindicatelor și părinților".

"De asemenea, au fost luate măsurile de securitate necesare desfășurării acestuia în condiții optime, existand însă, şi de această dată, încercări de fraudare a examenului, sancţionate corespunzător", se mai arată în comunicat.

Potrivit Consiliului Național al Elevilor, rezultatele din acest an au înregistrat o creștere a promovabilității examenului, justificată, în principal, de desfășurarea unui bacalaureat diferențiat, ceea ce a reprezentat o schimbare în sistemul educațional, un prim pas spre eficientizarea ultimei etape din ciclul preuniversitar.

Cu toate acestea, arată sursa citată, procentul de promovabilitate nu reflectă o creștere a calității actului didactic sau o îmbunătățire a responsabilității elevilor față de propria lor educație.

În acelaşi context, Consiliul Național al Elevilor consideră că rezultatele de anul acesta transmit, în continuare, un semnal de alarmă pentru viitorii absolvenți, în legătură cu responsabilitatea pe care aceștia o au față de promovarea examenului, pregătirea lor de către cadrele didactice și implicarea părinților în acest proces.

"Procentul de promovabilitate trebuie să fie în continuare unul real, în creștere, fapt care necesită o implicare sistematică, mult mai mare din partea elevilor, dar și a cadrelor didactice și a părinților. Consideram a fi benefică şi solicităm în acest sens organizarea unei dezbateri cu reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, elevilor, profesorilor și ai părinților, pentru a identifica soluții la problemele actuale ale sistemului educațional preuniversitar", spune președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia-Flavia Miron, citată în comunicat.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestaţiilor, anunţate luni de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a precizat că au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a din promoţia 2012 - 2013 şi 30,6 la sută din absolvenţii promoţiilor anterioare.

Pricopie a spus că în continuare există diferenţe mari în promovabilitatea la bacalaureat între mediul urban şi cel rural. Astfel, potrivit lui Pricopie, promovabilitatea în mediul rural este mai mare decât în urban şi sunt încă rate destul de mici la liceele tehnologice.

Ministrul a mai spus că, probabil, există o creştere, statistic vorbind, faţă de anul trecut, pe de o parte pentru că subiectele au fost diferenţiate şi, pe de altă parte, pentru că au fost mai puţini înscrişi. Pricopie a precizat că dacă anul trecut au fost 200.187 de înscrişi, în acest an au fost 188.842.

În 2012, ponderea de promovarea la nivel naţional a fost de 44,4, în timp ce în 2011 a fost de 45,7.

Procentele de promovare a bacalaureatului au scăzut în 2011, odată cu introducerea sistemului de supraveghere în şcoli.

Şi în 2010 a fost o scădere a promovabilităţii, la 69,3, faţă de 81,4, în 2009, 78,3, în 2008, 82,08, în 2007, 80,4 în 2006, 84,6, în 2005, şi 84,5 în 2004.

 

Comenteaza