Cum încep școlile la Cluj: 8 unități de învățământ vor face cursuri exclusiv online

Cum încep școlile la Cluj: 8 unități de învățământ vor face cursuri exclusiv online

Majoritatea elevilor din județul Cluj vor începe noul an școlar, luni, 14 septembrie 2020, în condiții speciale, dar cu prezența fizică în sălile de clasă.

Din cele 423 de unități școlare de la nivelul județului Cluj, 317 vor începe anul școlar pe SCENARIUL 1 (VERDE), 98 de unități de învățământ vor începe pe SCENARIUL 2 (GALBEN), iar 8 unități școlare vor începe pe SCENARIUL 3 (ROȘU).

„Cele 8 unități școlare care vor face cursuri online, în acest moment sunt: cele din comuna Aghireșu, pentru că rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este mai mare de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, Colegiul Tehnic ”Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii, deoarece imobilul este aflat în reparație, și aici lecțiile se vor face online. De asemenea, mai este un liceu privat din Cluj-Napoca, Liceul Teoretic ”Horea, Cloșca și Crișan” care a optat pentru scenariul online”, a declarat Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean.

Singura unitate administrsativ teritorială din județul Cluj, cu peste 3 cazuri la mia de locuitori, la data de 9 septembrie, este comuna Aghireșu, dar „situația este stabilă”, a asigurat Prefectul de Cluj.

În județul Cluj, rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este în momentul de față 0,54 la 1.000 de locuitori, iar în municipiul Cluj-Napoca este de 0,64 la 1.000 de locuitori.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

În SCENARIUL 1 (VERDE), toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, rata de incidenţă la 1.000 de locuitori trebuie să fie mai mică de 1.

SCENARIUL 2 (GALBEN) prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este aplicabil la o incidență de 1-3/1.000 locuitori.

În SCENARIUL 3 (ROȘU), toți elevii vor face cursuri online. Acest scenariu va fi folosit pentru localitățile cu rata de incidenţă a infecţiilor mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Autoritățile au mai anunțat că dacă va apărea un caz de COVID-19 la o clasă, acea clasă va intra în carantină pentru 14 zile, și elevii vor lucra online de acasă, iar dacă vor apărea minimum 3 cazuri la nivelul întregii școli, aceasta se va închide pentru 14 zile.

Comenteaza