Foto Cum va arăta Centrul de Inteligență Artificială al UTCN

Cum va arăta Centrul de Inteligență Artificială al UTCN
Cum va arăta Centrul de Inteligență Artificială al UTCN
Cum va arăta Centrul de Inteligență Artificială al UTCN
Cum va arăta Centrul de Inteligență Artificială al UTCN

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a primit undă verde de la Guvernul României pentru realizarea clădirii ce va găzdui laboratoarele de cercetare în Inteligență Artificială.

"Decizia Guvernului României reprezintă un prim pas, extrem de important în edificarea Institutului de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), parte integrantă a HUB-ului Român de Inteligență Artificială, o propunere orientativă de intervenție prevăzută în mod explicit în Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare. Scopul ICIA este de a răspunde provocărilor locale, naționale și internaționale în domeniul tehnologiilor inteligenței artificiale (IA), prin activități orientate spre direcțiile de cercetare cu potențial aplicativ ridicat, care vizează creșterea calității vieții prin produse inovative cu o înaltă valoare adăugată", a menţionat Rectorul UTCN, Prof.dr.ing. Vasile Ţopa.

Inițiativa UTCN este în concordanță cu strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, orientată spre domenii de înaltă tehnologie, inovare și excelență științifică și are drept obiectiv coagularea resursei umane cu expertiză în tehnologiile emergente, în jurul unui institut de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic ce va fi înzestrat cu infrastructură de cercetare de ultimă generație și care va asigura masa critică de competențe și rezultate relevante în inteligența artificială (IA).

Clădirea ce va găzdui institutul va fi construită în incinta campusului universitar și va avea un regim de înălțime de 2S+P+5E+R. Suprafața totală desfășurată a construcției va fi de 13.850 mp, în condițiile unei suprafețe construite de 2.028 mp. Laboratoarele de cercetare vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație (sisteme de calcul High Performance Computer, servere specializate pentru deep learning și pentru stocare Big Data, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc.) care vor genera soluții inovatoare în domenii de mare actualitate precum: 

● Internet of Things, sisteme cyber-fizice, sisteme inteligente, mobilitate autonomă și conectată și soluții de tip oraș inteligent/smart city;
● senzori și circuite integrate pentru sisteme inteligente;
● arhitecturi integrate pentru procesarea avansată a datelor multimedia (text, voce,video);
● robotica socială prin utilizarea inteligenței artificiale aplicată în zona roboticii non-industriale;
● securitate cibernetică și aplicații spațiale pentru utilizare civilă;
● e-agricultură: aplicarea tehnologiilor digitale și robotizate în agricultură - smart agri;
● e-administrație / e-guvernare;
● e-sănatate: diagnosticarea precoce și monitorizare, diagnosticul la distanță, telemedicină și modelare de programe informatice.
● tehnologii de comunicare verbală om-mașină folosind inteligența artificială și tehnologii de prelucrare a limbajului natural.

Institutul va contribui la crearea unor nișe de excelență pe piața forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale și la stabilirea unor echipe decercetare și inovare competitive la nivel european și internațional, care vor aduce vizibilitate și prestigiu regiunii.

Crearea acestui institut va genera o dimensiune care va permite accesul la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative. Cooperarea cu companiile din România și cu cele internaționale va asigura factorul de multiplicare necesar dezvoltării în această regiune a unui pol competitiv în domeniul inteligenței artificiale.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza