Deca, la audierile în comisii: Salariul de bază al unui profesor debutant s-a triplat față de 2016

Deca, la audierile în comisii: Salariul de bază al unui profesor debutant s-a triplat față de 2016

Ministrul propus pentru Educaţie, Ligia Deca, a afirmat miercuri, în cadrul audierilor din cadrul comisiile parlamentare, pentru reconfirmarea în funcţie în Cabinetul Ciolacu, că dacă ne raportăm la luna decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare s-a triplat.

“Aş face o raportare la un moment de dinaintea adoptării legii salarizării unitare care este încă în vigoare. Dacă raportăm la luna decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori. S-a triplat. În decembrie 2016 salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a fost 1.687 de lei brut. Anul acesta, până la ordonanţa de urgenţă emisă zilele trecute era 4.038 de lei brut. Acum, de la 1 iunie, salariul se majorează şi ajunge la 5.398 de lei brut. Trebuie mai mult. Ne dorim mai mult, luptăm pentru mai mult. Însă trebuie să avem în minte evoluţia în ultimii ani a salariilor din învăţământ. Aş reaminti, de asemenea, că dacă facem o raportare pentru a nu ne referi doar la cifre absolute, astăzi, un cadru didactic debutant câştigă minimum 1,79 salarii de bază minime brute pe ţară, faţă de doar 1,34% în 2016. Asta ca să avem şi un indicator obiectiv”, a declarat Ligia Deca, potrivit News.ro.

Potrivit ministrului, 2023 este primul an în care bugetul total alocat învăţământului din România a depăşit 10 miliarde de euro.

“2023 este primul an în care bugetul total alocat învăţământului din România a depăşit 10 miliarde de euro. Din nou, asta înainte să ne raportăm la majorările care au un impact de 2,75 de miliarde, fără partea de prime şi fără să includem aici toate investiţiile din fonduri europene. Din nou, avem nevoie de mai mult, iar în legile educaţiei este prevăzut angajamentul politic ca bugetul educaţiei, investiţia în educaţie, să ajungă la 15% din bugetul general consolidat”, a mai transmis Deca. 
  
Ligia Deca a primit aviz favorabil în cadrul comisiilor, cu 32 de voturi pentru şi opt împotrivă.

Comenteaza