Dîncu, către elevi: Trăim o criză a valorilor. O să vedeţi în multe situaţii că succesul buticarului sau al crâşmarului îl poate eclipsa pe cel al şefului de promoţie din şcoală

Dîncu, către elevi: Trăim o criză a valorilor. O să vedeţi în multe situaţii că succesul buticarului sau al crâşmarului îl poate eclipsa pe cel al şefului de promoţie din şcoală
| Foto: Facebook

Ministrul Vasile Dîncu a spus joi, la Colegiul Naţional Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia, că “trăim o criză a valorilor în societatea noastră“ - “pe termen scurt câştigă cei care se descurcă“, însă, pe termen lung, “câştigă cei educaţi şi cei care muncesc“.

Ministrul a subliniat importanța școlii, a rolului profesorilor, și le-a spus elevilor militari să fie siguri că pe termen lung câştigă cei educaţi şi cei care muncesc.

“Astăzi, trăim o criză a valorilor în societatea noastră şi o să vedeţi în multe situaţii că succesul buticarului sau al crâşmarului poate să eclipseze pe cel al absolventului care este şef de promoţie într-o şcoală. Vreau să vă spun că acest lucru este valabil pe termen scurt. Pe termen lung nu este valabil acest tip de succes. Pe termen scurt câştigă cei care se descurcă, pe termen lung câştigă cei educaţi şi cei care muncesc. De aceea, cred că este foarte important să nu uitaţi pe dascălii voştri”, a spus Vasile Dîncu la festivitatea de încheiere a studiilor anului şcolar 2021-2022 şi de absolvire a promoţiei 2022 ‘Încoronarea de la Alba Iulia – 100’ de la Colegiul Naţional Militar ‘Mihai Viteazul”.

Ministrul Apărării a făcut referire și la modificările aduse în învățământ.

“Trăim într-o perioadă în care părinţii, de foarte multe ori, şi elevii, şi oamenii politici, îşi doresc o şcoală cât mai simplă, cât mai fără exigenţă. Scoatem examene de admitere, am văzut că scoatem tezele (…) şi, până la urmă, o să ajungem la ideea că şcoala nu mai este importantă. Dragii mei, nu intraţi în această capcană, mai ales cei care sunteţi mai tineri, care nu aţi ajuns încă să fiţi absolvenţi. Pentru că o şcoală uşoară înseamnă o viaţă grea, pentru că competiţia voastră nu este numai cu ceilalţi absolvenţi în viitor în viaţă, e o competiţie globală, e o competiţie cu lumea şi apoi ţineţi minte că cea mai importantă competiţie este cea cu voi înşivă. Competiţia şi egoismul reprezintă boli ale societăţii noastre în acest moment,” a spus Dîncu, potrivit Edupedu.ro.

Ministrul le-a mai spus elevilor că o să aibă multe dezamăgiri în viitor şi că vor trebui să lupte pentru succes.

“O să aveţi eşecuri. Viaţa nu o să vă aştepte cu flori şi cu siguranţă că va trebui să luptaţi fiecare dintre voi. O să aveţi eşecuri care o să vi se pară de nesuportat, dar încercaţi să suportaţi eşecurile, pentru că la baza tuturor succeselor se află o mare de dezamăgire, un fundament de eşecuri”, a arătat Dîncu.

Comenteaza