Dîncu, despre școala în pandemie: Profesorii au câștigat importanță cât nici nu ne dăm seama. Părinții și-au dat seama, în online, cât sunt incompetenți în a-și pregăti copiii

Dîncu, despre școala în pandemie: Profesorii au câștigat importanță cât nici nu ne dăm seama. Părinții și-au dat seama, în online, cât sunt incompetenți în a-și pregăti copiii
| Foto: captura video

Sociologul clujean, Vasile Dîncu, spune că, odată cu școala online, în România s-a făcut "un fel de dreptate" în ceea ce-i privește pe profesori, care "au câștigat importanță cât nici nu ne dăm seama în acest moment".

Profesorul clujean, senator PSD și membru în Comisia de învățământ din Senat, a vorbit la Conferința națională "Școli curate" despre perioada școlii online în care "părinții și-au dat seama cât sunt incompetenți în a-și pregăti copiii" și a subliniat faptul că "statul nu poate gestiona singur educația" și că "are nevoie de parteneri".

"Această pandemie ne-a arătat un lucru foarte important - statul nu poate gestiona singur educația. (...) Statul are nevoie de parteneri, chiar nu se descurcă singur. Oricâți bani ar fi, statul nu se descurcă singur. Feedback-ul părinților este foarte important, ați văzut rolul familiei. Familia s-a trezit dintr-o dată – înainte am făcut foarte multe studii despre imaginea familiei și a școlii pentru familie și știți că se pasează responsabilitatea, familia o pasează școlii, profesorii pasează responsabilitatea la părinți – acum părinții și-au dat seama, de exemplu, în online, cât sunt incompetenți în a-și pregăti propriii copii, în a fi meditatori pentru propriii copii.

A crescut rolul școlii în imaginea oamenilor, să știți, și rolul profesorilor. Profesorii au câștigat importanță cât nici nu ne dăm seama în acest moment. Este un fel de dreptate care s-a făcut pentru „un biet profesor de limba română”, cum spune Mircea Dinescu într-o poezie, „muncitori în fabricile lui Eminescu și Creangă”, care era nesemnificativ în perioada de dinainte de 89. Chiar dacă lucrurile sunt foarte serioase, această criză a arătat că trebuie să punem accentul pe profesori. Era un banc: Întreba unul la Radio Erevan „cum se pune, în limba română, corect accentul – profésori sau profesóri? Și răspunsul era „în România nu se pune accentul deloc pe profesori", a spus Vasile Dîncu.

Comenteaza