Discurs viral al unei absolvente de liceu, şefă de promoţie

Discurs viral al unei absolvente de liceu, şefă de promoţie
| Foto: Facebook Mihaela Madina Gogea

Mihaela Madina Goage, elevă a Liceului Teoretic "Axente Sever" din Mediaş, a susţinut, la festivitatea de absolvire, un discurs care a devenit în scurt timp viral in mediul online.

Tânăra, sefă de promoţie, a avut un discurs atipic, "un discurs mesaj, nu de complezenţă" - aşa cum chiar ea îl numeşte.

"Stimati profesori si parinti, dragi colegi,

Am pregatit un discurs in calitate de sefa a promotiei 2015 - 2019. Un discurs atipic, un discurs mesaj, nu de complezenta. Sunt lucruri bune in acest liceu, insa nu pe acelea doresc sa le evidentiez deoarece sunt sigura ca ceilalti colegi vor vorbi despre ele si nu are rost sa ne repetam.

Acest discurs reprezinta... o strigare indurerata, o strigare menita sa ridice un semnal de alarma, o strigare care sa ne trezeasca din indiferenta in care suntem. Acestui discurs i-am atribuit si un titlu...

"Mai e mult pana departe".

"Până cand profesorii nu vin la scoala pentru copii, pana cand profesorii nu vor constientiza care este menirea lor cu adevarat, pana cand acestia nu-si vor preda materia astfel incat elevul sa nu aiba nevoie de meditatii... mai e mult pana departe", si-a inceput eleva discursul, potrivit sibiu100.ro.

"Până cand elevii, la randul lor, nu-si vor da interesul, nu vor mai fi indiferenti la nereguli, spunandu-si ca nu are rost ca tot nimic nu se rezolva... mai e mult pana departe.

Până cand parintii nu se vor implica cu adevarat si nu va fi o stransa legatura intre parinti-elevi-profesori, o legatura care sa duca la o preocupare pentru imbunatatirea sistemului... mai e mult pana departe.

Putem observa un cerc vicios, o indiferenta, si pana cand nu rupem cercul... mai e mult pana departe", a continuat tanara.

"Pana cand orele de curs nu se vor mai desfasura intr-o nesfarsita monotonie, in care profesorul alege, si aici vreau sa atrag atentia ca el alege sa dicteze in defavoarea stimularii gandirii si a creativitatii... mai e mult pana departe.

Atat timp cat la nivel general exista o reticenta la orice, reticenta din partea conducerii scolii, reticenta din partea profesorilor, din partea elevilor si parintilor... ma intreb, eu cu mintea mea, ce schimbare asteptati? Mai bine spus, chiar va doriti una?

Ce insemna ca un liceu sa aiba prestigiu? In niciun caz nu vine din purtatul uniformei, ci tot dintr-un purtat, dar de grija... pentru elevii sai. Un purtat de grija in mod real, pe care elevii sa-l simta, sa-l traiasca pe pielea lor, sa-l cunoasca... asa in mod real, nu din slogane care folosesc cuvinte frumoase, dar fara substanta, cum e sloganul liceului: 'O scoala prietenoasa deschisa tuturor'", potrivit absolventei.

In plus, tanara a subliniat ca problemele ridicate de elevi sunt tratate cu superficialitate, una dintre cele mai importante lectii fiind cea a responsabilizarii.

"Pana cand preocuparea pentru elevi nu va fi, cu adevarat, reala si serioasa... mai e mult pana departe. Pentru ca eu am simtit ca nu exista o astfel de preocupare... si e trist.
Si tot trist e cand nu ni se acorda incredere...

Atata timp cat se trateaza cu superficialitate problemele ridicate de elevi... mai avem mult pana departe.

Cand profesorii isi uita menirea... mai avem, nu mult... ci foarte mult pana departe.
A fi profesor nu este o meserie, ci mult mai mult. Este o vocatie.

Angajarea/responsabilitatea profesorilor... ii va angaja/responsabiliza si pe elevi si pe parinti.

Lectia aceasta a responsabilizarii, a luarii lucrurilor in serios, trebuie sa o dea profesorii. Pana nu o dau... ne putem preface... in continuare... ca totul este in regula".

Sefa de promotie a evidentiat faptul ca schimbarea incepe cu fiecare dintre noi, facand referire atat la elevi si parinti, cat si la profesori.

"Imi spunea odata un professor, si mi-a placut, un citat din Marin Voiculescu: 'In educatie, educatorul sa inceapa cu el. Nu inveti pe altii ceea ce vrei, nu-i inveti ceea ce stii, ii inveti ceea ce esti... Educatia e floarea culturii trecuta prin SUFLET. Eu, foarte putin suflet am vazut.

De zeci de ani se asteapta noua reforma a invatamantului, dar pana cand nu vom intelege ca schimbarea incepe cu fiecare dintre noi (elev-parinte-profesor), pana cand nu constientizam ca innoirea incepe din interior... mai e mult pana departe.

OMUL SFINTESTE LOCUL!

Si sunt profesori in acest liceu, din pacate putini, care sfintesc locul, care m-au indrumat si inspirat, si acelora le multumesc din tot sufletul!

Apoi, le multumesc colegilor care si-au tocit coatele pe bancile scolii invatand tot ce este de folos si care au inteles ca a te exprima ferm, coerent, a-ti sustine pana in panzele albe opinia nu este ceva rau.

Dragi profesori, dragi colegi, va rog (din suflet), nu mai adoptati metoda 'lasa ca merge si asa'. Aveti curajul sa luptati pentru ceea ce e corect. Luptati pentru normalitate. Daca e nevoie sa suferiti nedreptate, suferiti pentru ca este mantuitor!

Va doresc un parcurs bun tuturor deopotriva la colegi ma refer acum: avem toata viata inainte, noi suntem viitorul tarii. Haideti sa aratam lucrul asta! Sa facem numai lucruri bune, fara sa profitam de nimeni si nimic, sa-i inspiram pe cei din jurul nostru!
Spor la invatatura si succes la examene!
Noi pregatim caii de lupta, izbanda ne-o va da Dumnezeu!

Si pentru ca am plecat de la ideea ca mai e mult pana departe, de noi depinde sa fie aproape!", a conchis tanara.

Comenteaza