Doi laureaţi Nobel vin la Cluj. În ce scop

Doi laureaţi Nobel vin la Cluj. În ce scop
Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie se vor afla în perioada 6-8 noiembrie la Cluj, pentru a participa la o conferință internațională organizată de studenţi.

Astfel, evenimentul, numit "Biologia moleculară - aspecte curente și perspective de viitor", se va bucura de prezenţa lui Tim Hunt, de la London Research Institute și a profesorului Harald zur Hausen (foto), de la German Cancer Research Center, Heidelberg.

Hunt a primit premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie în 2001, alături de alți doi cercetători, pentru studii asupra unei proteine care reglează ciclul de viață al celulelor. La rândul său, zur Hausen a obţinut premiul Nobel în 2008, pentru descoperirea faptului că virusurile papilomului uman cauzează cancer cervical.

Potrivit organizatorilor, studenţii Facultăţii de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) şi Organizaţia Studenţilor pentru Natură Cluj-Napoca, aceasta ar fi prima conferinţă internaţională din ţară desfăşurată de studenţi, precizează Agerpres.

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului vor fi sesiuni plenare, discuții, dezbateri și mese rotunde pe diferite teme științifice, scopul său fiind cel de a genera o discuție științifică la cel mai înalt nivel, care să fie în același timp extrem de accesibilă studenților.

"Nu vrem să fie o conferință la care să vină o sută de oameni și la care să se facă prezentări peste prezentări. Noi am vrut ceva mai special. De exemplu, cei doi laureați să prezinte fiecare cum a ajuns la descoperirea pentru care a fost premiat, să vorbească despre care sunt cele mai noi tendințe în domeniile lor.

Vor mai fi și o serie de alți invitați, din țară și din afară, dar nu mai mulți de 15. Vrem ca prin această conferință să deschidem orizonturi noi, să punem laolaltă specialiști din domeniu și studenți, care să poată sta de vorbă, să poată face schimb de idei", a explicat Adorjan Cristea, inițiatorul acestui eveniment.

Pentru organizarea conferinței este nevoie de o sumă de 20.000 de euro, dintre care o parte va fi asigurată de UBB, iar cealaltă prin implicarea comunității locale, inclusiv prin promovarea sa pe platforma de crowdfunding a instituţiei. Realizarea primei conferințe științifice internaționale organizate de către studenți beneficiază și de contextul favorabil al Capitalei Europene a Tineretului, titlu pe care Cluj-Napoca îl deține anul acesta.

Comenteaza