După Olimpiada Internaţională de Matematică, Cluj Napoca găzduieşte "Școală de vară pentru cercetarea în inteligență artificială"

După Olimpiada Internaţională de Matematică, Cluj Napoca găzduieşte "Școală de vară pentru cercetarea în inteligență artificială"

Cercetători români de la universități din străinătate, specializați în inteligență artificială, desfășoară la Cluj-Napoca prima ediție a unei școli de vară dedicată acestui domeniu. 

Printre organizatori este și Doina Precup, profesor la Universitatea McGill din Canada și director al DeepMind Montreal, divizia de inteligență artificială a Google. “Școala românească este foarte tare în matematică”, a declarat pentru HotNews.ro Doina Precup, făcând referire la absolvenții de universitate în acest domeniu. În ce privește matematica de liceu, directorul DeepMind Montreal spune că “important este să se pună accent pe ideile interesante din matematică, deci pe logică, pe rezolvarea de probleme stil puzzle, pentru că astea dezvoltă gândirea”. Ea a mai declarat că, din 800 de aplicanți, au trecut de procesul de selecție 100 de studenți care participă la cursurile de inteligență artificială. “Școala românească este foarte tare în matematică”, la nivel universitar, susține Precup.  

Mamă a trei copii, Doina Precup spune că "e important să expui copiii la tot felul de activități când sunt mici, ca să vezi ce îi pasionează și la ce sunt buni".

Cercetător specializat în inteligență artificială, aceasta a povestit pentru HotNews.ro: “eu am crescut în Cluj, am făcut Liceul de informatică aici și apoi Facultatea de calculatoare la Politehnica din Cluj-Napoca și, să vă spun drept, mi-a plăcut încă din facultate ideea de inteligență artificială”. 

A plecat în 1995 cu o bursă Fulbright, a urmat doctoratul în Statele Unite, apoi s-a mutat în Canada. “Când am plecat eu, în 1995, nu era nicio posibilitate de a se face cercetare de vârf în România. Dacă ramâneam la Universitate, aveam o carieră pur de predare”, a explicat Doina Precup. De altfel, aceasta este și una dintre marile diferențe de organizare a cercetării între România și Canada: la noi, activitatea de predare are o pondere atât de mare în universități, încât nu permite activități de cercetare de vârf.   

Transylvanian Machine Learning Summer School (TMLSS), o școală de vară pentru sprijinirea cercetării în inteligență artificială în Europa de Est, se desfășoară în perioada 16-22 iulie la Cluj-Napoca. TMLSS este organizată de cercetători care provin din Europa de Est sau care lucrează în Europa de Est: Doina Precup, Luigi Malagò, Răzvan Florian, Răzvan Pașcanu şi Viorica Pătrăucean.

Prima ediție se desfășoară cu sprijinul Institutul Român de Ştiință şi Tehnologie şi al Universității Babeş-Bolyai.

(hotnews.ro)

Comenteaza