Foto E gata noul internat al Liceului pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca

Consiliul Județean Cluj a finalizat construirea noului internat al Liceului Special pentru Deficienți de Auz (LSDA) Cluj-Napoca. Deja recepționat, internatul este singurul de acest gen din România din perspectiva condițiilor de acomodare și a confortului pe care îl oferă elevilor școlarizați în cadrul unei instituții de învățământ special.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

 „Noul internat al LSDA este unul model, așa cum ar trebui să arate orice internat școlar al anului 2020. Am alocat întreg sprijinul necesar pentru a avea o clădire ultramodernă, dotată și mobilată, care să ofere cele mai bune condiții copiilor găzduiți aici”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Edificarea unei clădiri distincte cu destinația de internat a fost determinată de necesitatea separării funcționale a celor două servicii principale oferite elevilor LSDA: activitatea instructiv-educativă și cazarea, respectiv servirea mesei.

Până acum, cazarea elevilor din alte județe se realiza în clădirea școlii, veche de 130 de ani, în cadrul a șase dormitoare intercalate printre sălile de clasă, fiecare asemenea spațiu dispunând de 25-30 de paturi etajate.

În urma construirii noului internat, problemele de funcționalitate au fost eliminate, întrucât construcția este una independentă de corpul școlii, iind prevăzută cu 14 dormitoare dispuse pe trei etaje și care numără 150 de paturi neetajate.

Fiecare asemenea dormitor dispune de cel mult patru paturi, elevii fiind cazați separat, în funcție de gen, vârstă și deficiențe asociate. Există și câte un grup sanitar comun la fiecare două dormitoare. Structural, noua clădire ultramodernă, realizată la cele mai înalte standarde în domeniu, dispune de o suprafață construită de 610 mp și o suprafață desfășurată de 2.560 mp.

Subsolul este compus dintr-un adăpost de protecție civilă, centrală termică, depozite de alimente, spălătorie, uscătorie, călcătorie și grupuri sanitare pentru personal. La parter se află o sală de mese cu o capacitate de 128 de locuri, bucătăria și infirmeria, în timp ce la cele trei etaje sunt amenajate dormitoarele și grupurile sanitare.

Valoarea totală a investiției a fost de 10,1 milioane de lei, banii fiind asigurați, în proporție de 98%, de către CJ Cluj. Dotarea dormitoarelor cu mobilier a fost realizată printr-o alocare separată din bugetul CJ, de 214.000 de lei. În prezent, în cadrul LSDA sunt școlarizați elevi proveniți din Cluj și alte 17 județe ale țării.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza