E oficial! Închisoare până la 4 ani și interdicția de a preda 5 ani pentru profesorii care cer favoruri sexuale elevilor ori studenților

E oficial! Închisoare până la 4 ani și interdicția de a preda 5 ani pentru profesorii care cer favoruri sexuale elevilor ori studenților

Profesorii care cer favoruri sexuale de la elevi ori studenți vor fi acuzați de "folosire abuzivă a funcției în scop sexual" și riscă până la 4 ani de închisoare.

Cadrele didactice care cer favoruri sexuale de la elevi și studenți vor fi pedepsite cu închisoare de la 8 luni la 4 ani și vor fi eliminate de la catedră 5 ani.

Prevederile sunt cuprinse într-o nouă lege – 430/2023, publicată deja în Monitorul Oficial și care intră în vigoare de mâine, 7 ianuarie 2024.

Legea modifică articolul 299 din Codul Penal și arată că sancțiunile pentru folosirea abuzivă a funcției de către profesori în scop sexual sunt majorate cu o treime față de pedepsele aplicate celorlalte categorii care comit astfel de fapte. Sunt vizate cadrele didactice care cer favoruri sexuale elevilor ori studenților pentru a le da note mai mari sau a-i promova examenele, pentru a le trece cu vederea absențele ori a nu-i sancționa dacă încalcă regulamentele școlare.

Conform VedemJust, condamnările vor fi înscrise nu doar în cazier, ci și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. La angajare, orice profesor trebuie să prezinte un certificatul de integritate comportamentală (Legea nr. 118/2019).

Comenteaza