E oficial. Ioan Chirilă candidează la funcția de rector al UBB. E așteptată și candidatura lui Daniel David

E oficial. Ioan Chirilă candidează la funcția de rector al UBB. E așteptată și candidatura lui Daniel David

Pregătiri de alegeri la cea mai mare instituție de învățământ din Cluj, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Viitorul rector va fi ales în 3 martie, prin vot direct. A fost depusă și prima candidatură.

Candidaturile la funcția de rector al UBB se pot depune până în 31 ianuarie. Până acum și-a depus oficial candidatura profesorul universitar Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB. Într-un interviu acordat pentru blogul profesorului Sandu Frunză, președintele Senatului UBB spune că această candidatură înseamnă în primul rând asumarea unei responsabilități.

”În ziua de 7 ianuarie mi-am depus oficial candidatura pentru ocuparea poziției de rector al UBB. În acest moment nu o schimbare de paradigmă mi se pare importantă, ci asumarea responsabilității de a fi rectorul celei mai importante universități din România. Privesc această candidatură ca o formă de asumare a responsabilității în raport cu comunitatea universitară din care fac parte și la dezvoltarea căreia am contribuit prin activitatea mea intensă.

În proiectul managerial pe care l-am depus cu ocazia oficializării candidaturii mele, am expus ideea de Unitate-Bunătate-Bunăstare, pe care o asociez cu atașamentul față de valorile educaționale, multiculturale, științifice, morale, spirituale și umane ale UBB”, a declarat profesorul Chirilă.

Și prorectorul Daniel David este așteptat să își depună candidatura pentru această funcție. Referitor la acest subiect, profesorul clujean scria, în octombrie, pe blogul personal că la momentul potrivit își va depune candidatura pentru rectoratul UBB.

”Pentru mine a fi rectorul UBB nu este o miză de carieră, ci o oportunitate de a servi o universitate/ comunitate cu un trecut fabulos, cu un prezent dinamic și cu un potențial mare de exprimat în viitor. Nu vreau să duc lupte și campanii la limită, ci, dacă este să candidez, sper la o susținere și o acceptare largă din partea comunității UBB.

În ultimele luni am discutat informal cu colegi/studenți din UBB și astfel pot spune că posibilitatea din vară s-a transformat acum într-o foarte mare probabilitate, chiar certitudine când la timpul cuvenit îmi voi depune candidatura.

Considerând serios și cu respect Carta și Sigla UBB, cred în ancorarea UBB în aria academică europeană/ internațională, ca o universitate de clasă mondială (world-class), continuând peste timp angajamentul pentru Tradiție și Excelență al fondatorilor universității, circumscris de virtuțile europene fondatoare legate de Înțelepciune/ Raționalitate, Echilibru/ Bun-simț și Curaj”, a scris  Daniel David, pe blogul său.

Alegeri prin vot direct

Cadrele didactice ale UBB au fost consultate în iunie 2019, în cadrul unui referendum, referitor la modalitatea de alegere a viitorului rector al instituției. Peste 87% dintre persoanele care s-au prezentat la vot au optat pentru alegerea viitorului rector prin vot direct, universal.

Potrivit calendarului publicat pe site-ul UBB, alegerile pentru conducerile diferitelor structuri instituției vor începe în 23 ianuarie cu alegerea directorilor de departamente, vor continua în 28 ianuarie cu alegerea membrilor Senatului, validarea noului Senat și ședința de constituire a noului Senat în 10 februarie, alegerea președintelui Senatului în 17 februarie și se vor încheia cu alegerea rectorului, în 3 martie. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în 10 martie.

Comenteaza