Breaking news E OFICIAL! Toți elevii din Cluj-Napoca merg de luni la școală

E OFICIAL! Toți elevii din Cluj-Napoca merg de luni la școală

Școlile și grădinițele din municipiile Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Gherla, plus din câteva comune din Cluj trec de luni în scenariul verde de funcționare.

Duminică, în urma unei ședințe a Comitetului Județean pentru situații de Urgență Cluj, s-a decis modificarea scenariilor de funcționare a zeci de unități de învățământ din județ, ca urmare a scăderii ratelor de infectare sub pragul de 1 la mie în mai multe localități, printre care și Cluj-Napoca.

Astfel, toți elevii din Cluj-Napoca se întorc de luni în bănci, după ce incidența infectărilor cu coronavirus în municipiu a ajuns duminică la 0,96 la mie. Școlile trec pe "verde" și în municipiile Câmpia Turzii (0,73) și Gherla (0,74), dar și din comunele Aiton, Căianu, Ceanu Mare, Dăbâca, Feleacu, MIntiu Gherlii, Mociu, Sâncraiu și Viișoara. Pe de altă parte, unitățile de învățământ din comunele Beliș, Călărași și Țaga se întorc în scenariul galben de funcționare, ceea e înseamnă că vor merge la școală doar elevii din clasele primare, cei din clasele a VIII-a și cei din învățământul special.

"Se aprobă, începând cu data de 24.05.2021, modificarea scenariilor de funcționare pentru unele unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului Cluj, conform Anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre", a transmis CJSU Cluj.

Lista unităților de învățământ care își schimbă scenariile de funcționare de luni poate fi consultată în anexa Hotărârii Comitetului Județean pentru situații de Urgență Cluj nr. 121 din 23 mai 2021, AICI.

Zeci de mii de elevi din Cluj vor face școală cu prezență fizică

353 de unități de învățământ preuniversitar vor funcționa, luni, în Scenariul 1, pentru 87.818 de elevi și preșcolari, conform Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi a elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de siguranță sanitară. Acest scenariu se aplică în acele unități administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Totodată, 87 de unități de învățământ preuniversitar vor adopta Scenariul 2, pentru 12.686 de elevi, dintre care 7.737 vor participa la activitățile educaționale cu prezență fizică. Scenariul 2 constă în: a) participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIIl-a și a XIl-a, a Xlll-a și a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; b) participarea zilnică, în sistem on line, a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu. Acest scenariu se aplică în acele unități administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1/1.000 de locuitori, iar la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

„Ne bucurăm că, în sfârșit, rata incidenței permite revenirea la școală a elevilor din municipiul Cluj-Napoca, localitatea cu cel mai mare număr de școli și de elevi din județul Cluj, după aproape un an de zile de activități de învățare online. Mai avem aproximativ o lună de zile până la sfârșitul cursurilor anului școlar 2020-2021, perioadă care va fi valorificată la maximum de către elevi și cadrele didactice pentru sistematizarea cunoștințelor. Sper ca  procesul de adaptare la programul școlar desfășurat în cadrul unităților de învățământ să se producă fără dificultate, iar cadrele didactice să manifeste înțelegere, să  le transmită elevilor încedere că, împreună, vor putea să treacă peste toate neajunsurile provocate de această perioadă grea pentru toți. Părinții trebuie să aibă încredere că unitățile de învățământ au luat toate măsurile necesare pentru a crea un spațiu confortabil, sigur, în care să se poată continua procesul de învățare și că este important să continuăm să respectăm regulile de siguranță sanitară și să ne vaccinăm, numai așa putând elimina definitiv  efectele acestui virus asupra populației”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

Comenteaza