Elev de 10 şi olimpic, acceptat la facultăţi din străinătate, a preferat să studieze Medicina la Cluj

Elev de 10 şi olimpic, acceptat la facultăţi din străinătate, a preferat să studieze Medicina la Cluj
| Foto: Facebook Vlad Sîmbotin

Vlad Sîmbotin, unul dintre premianţii cu care judeţul Vaslui se mândreşte, deşi a fost acceptat la prestigioase instituţii de învăţământ superior britanice, a decis să rămână în ţară şi este student în anul II la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.

Deşi a cochetat cu ideea de a studia în străinătate, el a ales România ca loc în care să îşi desăvârşească învăţătura, simţind că ţara sa are ce să-i ofere.

"Când am ales să rămân în ţară a cântărit mult avantajul apropierii de casă şi de familie, cu care consider absolut necesar să păstrez o legătură cât se poate de strânsă. Ar mai fi gratuitatea studiilor şi preţurile mai mici ale oricăror servicii în general, faţă de ce aş fi întâmpinat peste hotare, plus comoditatea de a sălăşlui în ţara natală, de a îmi permite să vorbesc în limba maternă şi de a fi aproape de oameni dragi mie. Pe lângă toate acestea, desigur am mizat şi pe faptul că posibilităţi decente de educaţie şi afirmare voi putea găsi şi la noi în ţară, posibilităţi care ar putea să mă satisfacă suficient", susţine studentul, citat de Agerpres.ro.

Referitor la tinerii care preferă să plece în străinătate pentru definitivarea studiilor şi la şansele ca ei să se reîntoarcă în ţară, Vlad Sîmbotin este de părere că totul ţine de alegeri personale.

Pe viitor, ca medic, se vede combinând activitatea din spital sau cabinet, cu cea de laborator, pentru că ar vrea să facă cercetare şi speră să găsească formula optimă, astfel încât să-i rămână timp şi pentru celelalte aspecte ale vieţii. Deşi e devreme să spună către ce ramură din medicină se va orienta, se simte atras de neurologie, iar pe partea ştiinţifică e pasionat de genetică şi imunologie, domenii pe care le vede ca fiind de mare viitor şi în laboratoarele din România.

Anul acesta, va participa la un proiect al UMF Cluj-Napoca, din categoria Erasmus (JPEMS), care constă într-un schimb de experienţă cu studenţi din alte ţari ale Europei şi în cadrul căruia se va putea familiariza mai mult cu munca de cercetare organizată în România.

Comenteaza