Elevii cer să fie consultate "toate părțile interesate" privind școlile: "Altminteri, vom fi, din nou, martorii unor decizii din pix"

Elevii cer să fie consultate "toate părțile interesate" privind școlile: "Altminteri, vom fi, din nou, martorii unor decizii din pix"

Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educației și autorităților competente din domeniul sanitar "să convoace la dialog toate părțile interesate, pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcționării școlilor" de săptămâna viitoare.

Elevii reclamă lipsa măsurilor asumate și anunțurile "vagi" ale lui Sorin Cîmpeanu despre decizia care va sta la baza funcţionării şcolilor începând din 8 noiembrie. Totodată, Consiliul Național al Elevilor cere ca scenariile de funcționare - online, hibrid sau cu prezență fizică, să fie decis de fiecare școală.

"Lipsa de asumare din sistem produce inechități! 

Decizia privind funcționarea școlilor va fi anunțată de oficialii din educație și sănătate pe data de 5 noiembrie, cu doar trei zile înainte de începerea școlii după vacanța de două săptămâni impusă de autorități. Cu toate acestea, nici până la acest moment nu s-a conturat vreun scenariu de lucru privitor la funcționarea unităților de învățământ, iar dialogul cu partenerii de dialog social a fost rupt cu totul. 

În contextul în care ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o serie de anunțuri vagi la începutul acestei săptămâni, fără a aduce clarificări cu privire la continuarea acestui an școlar, Consiliul Național al Elevilor își exprimă dezamăgirea față de lipsa de măsuri asumate, precum și față de timpul insuficient de pregătire pentru unitățile de învățământ, indiferent care va fi decizia anunțată în data de 5 noiembrie. 

 
De aceea, reprezentanții elevilor trag un semnal de alarmă și solicită Ministerului Educației și autorităților competente din domeniul sanitar să convoace la dialog toate părțile interesate, pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcționării școlilor începând cu săptămâna viitoare. În același timp, reiterăm poziția noastră de a descentraliza scenariul de funcționare a școlilor, lăsând la latitudinea fiecărui consiliu de administrație modalitatea în care vor continua cursurile, ținând seama de capacitatea de testare, incidența de la nivel local, rata vaccinală etc. 

De asemenea, este esențial ca, în cazul trecerii în scenariul online, elevii care nu au posibilitatea să acceseze acest format de învățământ din motive precum lipsa conexiunii la internet sau din lipsa dispozitivelor să aibă opțiunea de a participa la cursuri în format fizic, din sala de clasă, urmărind lecția cu ajutorul infrastructurii școlare, indiferent dacă profesorul este sau nu prezent în format fizic. 

„Așteptăm să fim chemați la dialog de către autorități, pentru a ne asigura că se creează un cadru legal coerent, menit să aducă predictibilitate în sistem. Măsurile luate de autorități impactează milioane de elevi, părinți și profesori, motiv pentru care ele trebuie asumate cu responsabilitate, alături de toți actorii implicați. Altminteri, vom fi, din nou, martorii unor decizii din pix, fără nicio legătură cu situația din teritoriu", a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comenteaza