Elevii se luptă pentru timpul lor: Maxim 4 ore de școală pe zi în "primară", 5 ore la gimnaziu și 6 la liceu

Elevii se luptă pentru timpul lor: Maxim 4 ore de școală pe zi în "primară", 5  ore la gimnaziu și 6 la liceu

Mai multe asociații ale elevilor propun în proiectul ce vizează noul Statut al elevului, ca elevii din învățământul primar să nu petreacă mai mult de 4 ore pe zi la școală, cei de gimnaziu nu mai mult de 5 ore și cei de liceu, cel mult 6 ore.

Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației. Potrivit edupedu.ro, multe dintre solicitările elevilor sunt deja într-un ordin de ministru din 2020 sau în legea Educației, dar nu sunt aplicate. Proiectul a fost realizat de reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor, împreună cu specialiști ai Organizației Salvați Copiii România, după consultări și dezbateri cu peste o mie de elevi din țară.

În proiectul privind modificări în statutul elevului, redactat de mai multe asociații ale elevilor din Constanța, București-Ilfov și Vâlcea, se cere ca elevii de clasele primare să învețe cel mult 4 ore pe zi, cei de gimnaziu cel mult 5 ore pe zi iar cei de liceu, nu mai mult de 6 ore zilnic.

Proiectul de statut mai cere și interzicerea ca două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu să fie puse una după alta în orar. De exemplu, două ore de română sau matematică, așa cum se practică în prezent, atât la clasele primare cât și la gimnaziu și liceu.

De asemenea, elevii mai cer ca:

  • Activitatea de scriere să nu se desfășoare la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră
  • Orele de desen, mai ales de desen tehnic, să se efectueze în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural.
  • Evaluările planificate nu se pot stabili în două zile școlare consecutive și nici două evaluări în aceeași zi.
  • Orele de educație fizică nu se efectuează în prima oră a turei de după-amiază.
  • Evaluările planificate nu se pot stabili în două zile școlare consecutive și nici două evaluări în aceeași zi.
Comenteaza