Experimente la Babeș-Bolyai: pastă de dinți pentru elefanți, pânză de păianjen comestibilă, băuturi magice

Experimente la Babeș-Bolyai: pastă de dinți pentru elefanți, pânză de păianjen comestibilă, băuturi magice
| Foto: Arhiva

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca organizează, în perioada 22-24 martie, programul de weekend intitulat „Prietenii științei”.

Aflat la cea de-a treia ediție, programul propus răspunde unei nevoi actuale de informare și educare nonformală a elevilor și are ca scop promovarea științei în rândul elevilor, atragerea de noi generații către activitățile de cercetare și încurajarea alegerii unei cariere în domeniul cercetării și protecției mediului.

Activitățile cuprind experimente și demonstrații din domeniul fizicii, chimiei, biologiei, experimente care evidențiază aplicabilitatea acestor științe, cu precădere în protecția mediului înconjurător (experimente cu lumină, experimente cu frig și experimente cu energii neconvenționale), oferă răspuns unor întrebări cotidiene sau reprezintă curiozități educativ-distractive (băuturi magice și baloane de săpun gigant, pastă de dinți pentru elefanți, pânză de păianjen comestibilă).

Alte activități vor da prilej participanților să studieze vremea cu ajutorul stației meteorologice, să construiască “clădiri” și să le testeze rezistența la cutremure sau să afle cum se măsoară concentrația de praf la nivelul solului și la limita troposferă/stratosferă și cum sunt salvate victimele în cazul unui dezastru.

Elevii vor putea participa la două concursuri cu premii: "Cele mai interesante realizări folosind materiale reciclabile" și "Prietenii științei reciclează"! Premiile vor consta în cărți și obiecte utile elevilor, iar diplomele de participare la concurs vor fi înmânate atât câștigătorilor, cât și profesorilor îndrumători. Experimentele și demonstrațiile din program se vor derula ciclic în toate cele trei zile dedicate evenimentului.

În mod permanent, în curtea facultății vor putea fi vizitate Caravana ECOTIC, expoziția mobilă a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice, iar în incinta facultății, “Oaza verde" a prietenilor științei – o expoziție de plante cu originea în diverse colțuri ale lumii. Va funcționa și un atelier de creații pe teme de mediu, iar sâmbătă, participanți de toate vârstele vor participa la spectacolul interactiv cu tema "Miniomul de ştiinţă".

Sărbătorirea celor 100 de ani de la înființarea Universității românești la Cluj va fi marcată în cadrul evenimentului, ca rezultat al colaborării cu Muzeul de Istorie al UBB, prin expunerea unor file din istoria UBB sub titlul UBB Centenar – Cronologie și o expoziție privind viaţa studenţească la Cluj începând cu primul colegiu medieval, fondat de iezuiţi în sec. XVI şi continuând până în sec. XXI, cel al UBB. 

Evenimentul „Prietenii științei” se va desfășura la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (str. Fântânele nr. 30), vineri 22 martie, în intervalul orar 16:30-20:00,  sâmbătă 23 martie, în intervalul orar 10:00–16:00 și duminică 24 martie, în intervalul orar 10:00-13:00.

 

Comenteaza