Fondul clasei, subiect de scandal şi la Cluj VIDEO

Fondul clasei, subiect de scandal şi la Cluj VIDEO
Fondul clasei, care a generat mai multe scandaluri în ultimele săptămâni, se adună şi în unităţile de învăţământ din Cluj-Napoca, susţine elevul unui liceu din oraş. Tânărul spune că la el în clasă elevii sunt obligaţi să dea 40 de lei pe semestru, chiar dacă legea interzice acest lucru. La Inspectoratul Şcolar nu există, însă, nici o plângere pe tema taxelor ilegale colectate în şcoli. În plus, adolescentul mai susţine că şcoala sa percepe donaţii pentru acte de indisciplină, cum ar fi utlizarea telefonului mobil în timpul orelor de curs. Dacă nu achită aşa-zisa donaţie în decurs de o săptămână, elevii se aleg cu un punct scăzut la purtare.

Un tânăr susţine că la un liceu din Cluj-Napoca contribuţia la fondul clasei este o obligaţie pentru elevi.

TITLU: FONDUL CLASEI, 40 DE LEI
SURSA: sesizare e-mail

Aş dori să precizez că, deşi preluarea fondului clasei este declarată fraudă de către ministrul Educaţiei, principalii şcolii ne spun nouă, elevilor, că este obligatoriu, iar taxele pentru "Fondul Clasei" sunt imense, acestea fiind de 40 de lei pe elev, ceea ce inseamnă 1.240 de RON pe clasă pe semestru, iar, făcând un mic calcul, reiese că aproximativ 70% din aceşti bani merg, ei bine, nici unde.

Inspectorii şcolari din Cluj susţin, însă, că în ultimul an niciun elev sau părinte nu s-a plâns că este obligat să dea bani pentru şcoală. Inspectorul şcolar general admite că în şcolile din judeţ se adună bani pentru materiale didactice sau îmbunătăţiri în clase, însă aceşti bani sunt donaţii din partea părinţilor şi sunt administraţi de un comitet de părinţi.

Pe de altă parte, părinţii sunt conştienţi de lipsurile din sistemul de învăţământ românesc. Aşa că, de multe ori, ei sunt cei care au iniţiativa strângerii de fonduri, pentru ca elevii să aibă condiţiile necesare de studiu.

În ultima săptămână, sistemul de învăţământ românesc a fost zguduit de o serie de reclamaţii venite din partea părinţilor, care susţin că dascălii le cer bani pentru clasă şi că elevii sunt pedepsiţi şi umiliţi la ore.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Florin Dan

Comenteaza