FSLI: Secretare şi şoferi din primării, plătiţi mai bine decât profesorii

FSLI: Secretare şi şoferi din primării, plătiţi mai bine decât profesorii
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia că angajaţii din Educaţie au printre cele mai mici salarii din sistemul bugetar, precizând că sunt profesori care sunt plătiţi cu mult mai puţini bani decât secretarele sau şoferii din primării.

"Este de-a dreptul revoltător însă cum au reuşit aleşii să ajungă la salarii de zece ori mai mari decât ale profesorilor care au ani întregi de experienţă la catedră", se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, remis luni Mediafax.

Sindicaliştii avertizează că, de la 1 ianuarie 2018, un profesor debutant, care avea în luna decembrie 2017 un venit net de 1.440 de lei, va primi o majorare salarială de doar 55 de lei. "Este suma reală pe care o primeşte un cadru didactic, după creşterea salariului brut cu 25%. În realitate, majorarea salariului net este de doar 3,8%, după ce vor fi plătite contribuţiile către stat", arată FSLI.

Totodată, un profesor, cu peste 40 de ani de muncă, va avea de la 1 ianuarie 2018, salariul net de 2.887 lei, ceea ce înseamnă o creştere a acestuia cu 117 lei, respectiv, o creştere reală de 4,2%.

"Îi reamintim, pe această cale, ministrului Muncii, doamna Lia Olguţa Vasilescu, faptul că această lege a fost elaborată, fără să existe negocieri serioase, confederaţiile sindicale nu au primit acest proiect şi nu au avut posibilitatea de a analiza proiectul în ansamblu. Au fost doar întâlniri separate cu liderii domeniilor ocupaţionale, cărora li s-au prezentat grilele sectoriale şi care nu au ştiut ce se întâmplă şi în celelalte sectoare de activitate, aşa cum au decurs negocierile la Legea nr.284/2010. Legea de salarizarea în sistemul bugetar ar fi trebuit să aşeze salariaţii în grile în funcţie de cât de mult depinde dezvoltarea economică a României de domeniul din care fac parte aceştia. Privind grilele de salarizare, admninistraţia şi cei care lucrează în instituţiile de forţă ale statului român sunt domeniile cele mai importante din România, în viziunea celor care au aprobat această lege", transmite Federaţia.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că angajaţii din Educaţie vor primi acum, la început de an, sume infime, în timp ce pentru aleşi s-au făcut reguli speciale care s-au aplicat încă din 1 iulie 2017. "În cazul acestora se acordă indemnizaţii calculate prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este începând cu data de 1 ianuarie 2018, de 1.900 lei", completează sursa citată.

Sindicaliştii dau şi câteva exemple de indemnizaţii ale aleşilor locali, respectiv valoarea brută, de la 1 ianuarie 2018. Astfel, un viceprimar de comună sub 3.000 locuitori ia 5.700 de lei (coeficient - 3), un viceprimar de municipiu reşedinţă de judeţ primeşte 15.200 de lei (coeficient - 8) în timp ce primarul Capitalei are 19.000 de lei (coeficient - 10).

"Însă, pentru angajaţii din primării şi consilii locale sau judeţene nu există coeficienţi de ierarhizare, salariile acestora depinzând de bunăvoinţa şefului instituţiei şi de venitul pe care îl primeşte acesta. Aşa s-a ajuns la situaţia în care sunt primării în care şoferii sau secretarele au salarii mai mari decât un profesor cu 25 de ani vechime. Dacă în alte ţări, cu economie dezvoltată şi cu democraţie avansată, salariile din administraţia publică sunt mai mici decât cele din învăţământ, în România salariul mediu net din adiministraţie este de aproximativ 3.850 de lei, în timp ce în educaţie acesta este de aproximativ 2.350 de lei", se mai transmite în comunicatul FSLI.

 

Comenteaza