Învăţământul obligatoriu ar putea avea 12 clase. Ce alte subiecte sunt dezbătute în proiectul noii legi a Educaţiei

Învăţământul obligatoriu ar putea avea 12 clase. Ce alte subiecte sunt dezbătute în proiectul noii legi a Educaţiei
Învăţământul obligatoriu ar putea avea 12 clase până în 2020, faţă de 10 clase în prezent, anunță oficialii din Ministerul Educaţiei.

Învăţământul obligatoriu de 12 ani, o lege separată pentru statutul personalului didactic, trecerea responsabilităţii organizării de şcoli doctorale direct în mâinile universităţilor şi reorganizarea responsabilităţilor Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare - sunt doar câteva dintre subiectele care au fost discutate până acum la întâlnirile dezbaterii proiectului noii Legi a Educaţiei.

În ultimele două săptămâni au avut loc mai multe discuţii cu principalii reprezentanţi din sistemul de învăţământ, atât din învăţământul preuniversitar, cât şi din cel universitar. Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dezbaterile se vor relua la jumătatea lunii septembrie. "S-au discutat propunerile venite din teritoriu şi momentan suntem în stadiul de integrare a acestor propuneri într-un document pe care îl vom trimite la departamentul juridic, iar în septembrie avem a doua rundă de dezbateri", a explicat Cîmpeanu, potrivit adevărul.ro. Oficialii din minister au arătat că în momentul de faţă şi legea prevede ca, peste câţiva ani, învăţământul obligatoriu de 12 clase să fie generalizat şi că, în cadrul dezbaterilor pentru definitivarea noului proiect de lege va fi luat în considerare învăţământul ogligatoriu generalizat până la nivelul clasei a XII-a, iar manualul şcolar va deveni un bun naţional. După intrarea în vigoare a noii legi, învăţământul obligatoriu va avea 12 clase până în 2020, cu două clase mai mult faţă de prevederile din prezent.

De altfel, şi examenul maturităţii ar putea suferi modificări ale metodologiei. Mai exact, Bacalureatul ar putea să fie în viitor diferenţiat pe două nivele de dificultate: un prim nivel care să permită accesul la învăţământ superior, un alt nivel - cu nivel de dificultate mai scăzută - care să permită accesul până la nivel de colegiu de învăţământ terţiar, non-universitar, inclusiv.

Comenteaza