Iohannis, cu ocazia aniversării a 145 de ani de la înfiinţarea USAMV: "după 25 de ani, dezvoltarea sustenabilă în agricultură întârzie să apară"

Iohannis, cu ocazia aniversării a 145 de ani de la înfiinţarea USAMV:
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, cu ocazia aniversării a 145 de ani de la înființarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, un scurt mesaj prin care evidenţiază importanţa modernizării agriculturii.

Şeful statului şi-a început mesajul adresând câteva cuvinte de laudă la adresa instituţiei de învăţământ clujene, el arătând că universitatea, în calitate de continuator al Şcolii Superioare de de Agricultură din Cluj, are o tradiţie care inspiră, dar care, în acelaşi timp, responsabilizează.

"Rezultatele de excepţie obţinute de-a lungul anilor de profesorii, cercetătorii şi absolvenţii Universităţii sunt dovada importanţei pe care o acordaţi zonei de cercetare-inovare, un pilon al activităţii dumneavoastră şi în opinia mea, un pilon în dezvoltarea României puternice. De asemenea, prezenţa atâtor oficialităţi, specialişti şi reprezentanţi ai Conferinţei Rectorilor Danubieni este expresia prestigiului instituţiei pe care o aniversăm astăzi", a transmis Iohannis, mesajul său fiind citit de consilierul de stat Ligia Deca

În continuare, preşedintele României a evidenţiat rolul esenţial pe care modernizarea şi reformarea agriculturii ar trebui să îl aibă în economia ţării, punând accentul pe principalele direcţii pe care dezvoltarea acestei industrii ar trebui să se axeze. 

"Din păcate, după 25 de ani de reforme şi miliarde de euro investiţi, dezvoltarea sustenabilă întârzie să apară în agricultura şi satul românesc. Modernizarea agriculturii şi reformarea sa ca motor de creştere economică sunt esenţiale. Pentru aceasta avem nevoie de iniţiativă privată, de mici industrii şi ferme familiale, de modernizare tehnologică şi infrastructură adecvate", a precizat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că, din această perspectivă, USAMV poate avea un impact social semnificativ asupra evoluţiei sectorului agricol, atât la nivel național, cât şi regional, prin pregătirea profesioniştilor de care acest domeniu are atâta nevoie.

"Infrastructura pentru învăţământ superior şi practică profesională de excepţie a universităţii dumneavoastră asigură cu succes baza materială pentru integrarea în piaţa forţei de muncă", a afirmat el. 

Totodată, preşedintele ţării a reamintit de lansarea unei largi consultări publice pe tema educaţiei, el declarându-se convins că va găsi în cadrul comunităţii academice parteneri de încredere în acest demers.

"Avem nevoie de o viziune modernă, cu obiective clare, cuantificabile şi pe termen lung, de măsuri concrete şi de un cadru normativ stabil, bazat pe principii agreate şi susţinute de toți cei implicați în sistemul de învățământ, dar și de întreaga societate. Această nouă viziune trebuie corelată cu priorităţile pe termen lung ale României, iar relansarea sectorului agricol şi specializarea inteligentă în domeniile conexe sunt esenţiale pentru acest deziderat", a conchis Iohannis. 

Comenteaza