Jumătate din şcolile de la ţară nu pot fi autorizate

Jumătate din şcolile de la ţară nu pot fi autorizate
Unul din cinci obiective şcolare din Cluj nu are autorizaţie sanitară de funcţionare. Cu toate acestea, nicio unitate de învăţământ din judeţ nu a fost închisă din cauza condiţiilor precare de igienă.

22% din obiectivele şcolare clujene nu respectă normele de igienă, potrivit datelor furnizate ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. În urma controalelor, doar jumătate din unităţile şcolare din mediul rural au primit avize sanitare de funcţionare.

Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj susţine că la ţară problemele în şcoli au apărut datorită lipsei canalizării. Copiii din mediul rural sunt cu atât mai vitregiţi cu cât nici dascălii nu se înghesuie la catedre. În judeţul Cluj au rămas neocupate 200 de posturi de învăţători în şcolile comunale. "Am efectuat controale în 693 de obiective şcolare. 147 de obiective din mediul rural nu au primit aviz sanitar de funcţionare şi şapte din mediul urban. Aceasta înseamnă că s-au înregistrat probleme, iar obiectivele şcolare nu au apă potabilă, au probleme cu lipsa apei curente, clădirile sunt degradate sau nu au fost respectate normele de igienă. Nu au fost întrunite condiţiile igienico-sanitare, iar copiii se pot îmbolnăvi. Nu am închis nicio unitate şcolară, dar celor cărora le-am retras avizul le vom oferi suport şi monitorizare pentru a-şi îmbunătăţi situaţia pe tot parcursul anului", a explicat directorul DSP Cluj, Dorina Duma.

Grădiniţa din Călata nu a primit aviz sanitar pentru că în localitate nu există apă potabilă. Problema va fi rezolvată în acest an, speră primarul. "Avem o reţea proprie de apă, dar e nepotabilă. Din acest an vom pune în funcţiune filtre pentru ca apa să fie microbiologic pură, iar grădiniţa să primească aviz sanitar de funcţionare", a explicat primarul din Călăţele, Vasile Tripon.

În mediul urban au fost verificate 389 de obiective şcolare, iar 382 au primit avize sanitare. În mediul rural, însă, din 304 obiective, doar 157 au primit autorizaţii de funcţionare. ISJ Cluj susţine că problema aparţine comunităţilor. "Este vorba despre şcoli din mediul rural în care nu există sistem de canalizare", a explicat şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus. În cazul grădiniţei din satul Guga, comuna Căşeiu, avizul a fost retras din cauza clădirii dărăpănate. "Grădiniţa din Guga va fi desfiinţată la anul; cei 12 copii o să meargă la şcoală, aşa că nu am avut de ce să fac cheltuieli care nu îşi au rostul. În schimb şcoala şi grădiniţa din Căşeiu arată exemplar", a precizat primarul Silviu Boldor.

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a şcolilor şi grădiniţelor, au fost finalizate lucrări de 2,62 milioane de lei. Întreaga valoare care trebuie să ajungă în judeţ pentru finalizarea lucrărilor de reparaţii este de 14 milioane de lei. "Am făcut repetate sesizări către guvern. Nu este vorba de arierate, ci de lucrări contractate peste suma stabilită", a punctat Cuibus. La nivelul judeţului Cluj se află în impas 60 şcoli şi 18 grădiniţe. "Sunt şi o serie de lucrări care au fost începute fără a avea o strategie. De exemplu, în Vad, Cutca şi Sânmărtin nu mai sunt copii dar au fost începute lucrări. De aceea încercăm să relocăm fondurile pentru Cluj-Napoca, unde este necesar", a explicat şeful ISJ Cluj.

Pentru noul an şcolar, elevii din judeţul Cluj vor primi 1.600 de seturi de bănci noi. Copiii din familii cu venituri reduse vor beneficia de rechizite. Potrivit ISJ Cluj, în judeţ vor fi distribuite 13.400 de rechizite destinate copiilor din familii cu venituri reduse. Până în 1 septembrie vor fi achiziţionate şi 145.611 manuale, în valoare de 656.879 de lei.

Primarii prezenţi la Colegiul Prefectural au ridicat problema deblocării posturilor, idee susţinută şi de şeful ISJ, dar şi de prefectul Gheorghe Vuşcan. "Mâine (n. red. - azi) mă voi deplasa la Bucureşti pentru a soluţiona problema, pentru că nu mai putem trimite copiii la şcoală cu instalatorul pe post de şofer", a spus Vuşcan. Pe de altă parte, în şcolile de la ţară mai sunt disponibile 200 de posturi. ISJ Cluj speră să rezolve problema în urma ultimelor etape pentru ocuparea locurilor disponibile. "Avem 200 de posturi de dascăli neocupate în mediul rural, pe care sperăm să le ocupăm, pentru că mai avem patru etape de repartizare. Sunt şanse să avem toate cadrele didactice la catedră", a spus şeful ISJ Cluj.

 

 

Comenteaza