Video Foto KLAUS IOHANNIS LA CLUJ | Participă la deschiderea anului universitar: "Miniștrii mediocri nu obțin decât rezultate mediocre"

KLAUS IOHANNIS LA CLUJ | Participă la deschiderea anului universitar:  "Miniștrii mediocri nu obțin decât rezultate mediocre"

Preşedintele Klaus Iohannis se află luni la Cluj-Napoca, unde ia parte la la ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB).

Şeful statului a ajuns la UBB însoţit de primarul Emil Boc. A fost întâmpinat de rectorul Ioan Aurel Pop, de preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă, favorit să preia conducerea universităţii în 2020, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe:

Declaraţii Klaus Iohannis:

  • Îmi face deosebită plăcere să deschid anul universitar la UBB, de care mă leagă amintiri frumoase din perioada în care am fost și eu aici, la Facultatea de Fizică. Modul în care a fost înființată UBB și activează de 100 de ani a reprezentat expresia a trei valori cheie și indispensabile unei Românii de succes: Prioritizarea educației în viata statului, decidenții de atunci nu s-au împiedicat de birocrație. A doua valoare o reprezintă toleranţa. Aici se poate învăța în limba română, dar și în maghiară și în germană. A treia valoare este reprezentată de promovarea excelenței în cercetare și educație, colaborarea cu partenerii externi. Ar trebui asumate la nivelul întregului sistem de educație
  • Spun că ar trebui pentru că realitatea din ultimii ani a arătat că nici vorbă de viziune din partea guvernanţilor ori preocupare pentru excelenţă în educaţie. Singura constantă a fost perindarea pe funcţia de ministru a unor persoane fără nicio vocaţie şi fără nicio preocupare de a înţelege, darămite de a rezolva problemele sistemice din învăţământ. Cu miniştrii mediocri nu obţii decât rezultate mediocre. Educaţia din România ar trebui să cultive talente şi să formeze valori. Din păcate nu aceasta este regula, ci excepţia pe care o întâlnim doar în anumite centre de învăţământ.
  • Tinerilor nu li se oferă oportunități pentru a-și construi cariere de succes.
  • Studenții, indiferent de calea pe care o alegeți pentru a schimba societatea în mai bine, s-au aflat în fruntea participării civice. Sa rămâneți implicați și sa sancționați derapajele decidentilor politici.
  • Bugetul alocat cercetării a ajuns la un minim istoric.

Evenimentul are loc în Aula Magna în prezenţa, un secol de la constituirea UBB ca universitate românească și consfințește excelența academică și de cercetare a instituției de învățământ superior clujene.

Participă rectorul Ioan Aurel Pop, preşedintele senatului UBB şi, probabil, următorul rector al universităţii, Ioan Chirilă, primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, prefectul Aurel Cherecheş, alături de studenţi și profesori ai UBB.

Cu ocazia prezenței la Cluj-Napoca, Președintele României vizitează Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFuture al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Prin vizitarea acestui centru de cercetare medicală, considerat pol de competență științifică și tehnologică la standarde europene, Președintele Klaus Iohannis transmite un mesaj de susținere a cercetării științifice medicale, de deschidere către cercetătorii din domeniul medical, precum și un mesaj de încurajare pentru accesarea de noi proiecte pe zona cercetării medicale, de noi programe educaționale și parteneriate academice.

Totodată, cu prilejul aniversării a 100 de ani de învățământ superior românesc la Cluj-Napoca, Președintele României decorează cele șase universități de stat din Cluj, care au avut un impact deosebit în comunitate, contribuind la dezvoltarea acesteia în spiritul multiculturalismului, și care reprezintă un pilon important în conservarea și promovarea valorilor și a culturii naționale.

Astfel, în cadrul ceremoniei programate la Primăria din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea de Artă și Design și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” vor fi decorate de către Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer.

Comenteaza