Liber la facultate fără bacalaureat

Liber la facultate fără bacalaureat
Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc la cursuri tineri care nu au reuşit să treacă de examenul de bacalaureat, singurul act care lipsea pentru ca universităţile să poată da startul la înscrieri.

Începând de marţi, universităţile pot înscrie în noul an şcolar şi tinerii care nu au diplomă de bacalaureat, fie pentru că nu s-au prezentat la examen, fie pentru că nu l-au promovat.

Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în anul şcolar 2014-2015 a fost publicat în monitorul oficial marţi seara, scrie Hotnews. Acesta este semnat de către ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de către secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.

Metodologia prevede că aceste colegii vor avea o durată de 1-3 ani, "în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite", însă nu se precizează nivelul de calificare pe care îl primesc absolvanţii acestora.

"Calificările profesionale/ocupaţiile corespunzătoare nivelului de calificare sunt conforme celor menţionate în Registrul Naţional al Calificărilor - RNC, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Până la aprobarea RNC se utilizează nomenclatoarele calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar", se mai arată în ordin.

Intrarea la universitate a tinerilor care nu au absolvit examenul de bacalaureat a fost făcută posibilă de controversata ordonanţă de urgenţă care a adus 97 de modificări Legii Educaţiei Naţionale.

Comenteaza