Materiale didactice din școli, insuficiente pentru un predat eficient la clasă

Materiale didactice din școli, insuficiente pentru un predat eficient la clasă
România alocă cei mai puțini bani pentru educație, conform celui mai recent raport realizat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Se poate deduce foarte simplu faptul că majoritatea școlilor de la noi din țară au carențe importante în ceea ce privește disponibilitatea și utilizarea de material didactic în predarea lecțiilor la clasă. Lucrurile sunt cu atât mai alarmante cu cât statisticile indică faptul că aproximativ 300.000 de tineri nu frecventează școală, iar un procent de 40% dintre elevii cu vârsta de până în 15 ani nu au niciun fel de bază educațională.

Utilizarea materialelor didactice este o practică standard în școlile vestice de ani de zile și cu toate că acestea au fost introduse destul de timid și la noi în țară, mulți dascăli și elevi încă nu se pot bucura de beneficiile utilizării acestor produse. Materialele didactice fac parte astăzi dintr-o gamă foarte diversificată, mai ales dacă ne raportam la ofertele și complexitatea portofoliilor din  cadrul magazinelor online, însă lipsa unor bugete în acest sens este unul dintre cele mai mari impedimente ale modernizării acestor școli.

 "Utilizarea de material didactic este o practică destul de comună în majoritatea țărilor vestice din pricina faptului că acestea sunt benefice pentru cadrele didactice și în special pentru elevi. Pe lânga faptul că acestea ușureaza considerabil predatul la clasă, elevii au posibilitatea de a înțelege mult mai rapid și mai eficient lecțiile pe care un profesor le propune la clasă. Deși aceste materiale și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului, exista încă numeroase școli care se vad nevoite să lucreze cu materiale didactice și soft-uri educaționale învechite care sunt departe de a mai putea face parte din învățământul modern" a explicat Florin Mateian, administrator al magazinului online cu materiale didactice, Eduvolt.ro. 

Materialele didactice și soft-urile educationale, un pas uriaș către un sistem de învățământ modern.

Atât materialele didactice, cât și soft-urile educaționale au o importanță deosebita pentru formarea elevilor și pregătirea lor pentru lumea modernă în care traim. Lipsa acestor materiale tranformă predatul clasic într-unul monoton și destul de puțin atractiv pentru tipologia de elev modern. Materialele didactice moderne se pot utiliza practic la oricare dintre materiile care se predau actualmente în școli și pot fi utilizate atât în cadrul școlilor primare, precum și în cele gimnaziale și liceale. Materilele didactice și soft-urile educaționale sunt utilzate drept suport și aduc un plus de dinamism în predarea unei lecții la clasă.

Ce presupune un sistem de învățământ modern?

Un sistem educațional modern înseamnă un mediu în care elevii din toate ciclurile de învățământ pot avea acces la materiale didactice și la soft-uri educaționale performante care să vină perfect în completarea lecțiilor predate la orele de curs. Aceste aspecte aparent simple pot transforma metoda de predare clasică într-una eficientă și dinamică atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Lipsa materialelor didactice din școli, o problemă comună a sistemului educațional românesc.

 Deși multe scoli la nivel național au fost renovate și elevii se pot bucura de un mediu de educație modern, lipsa materialelor educaționale rămâne încă o problemă principală a sistemului educațional românsesc conform studiilor realizate în acest acest sens. Mai mult decât atât, datorită faptului că România investește cei mai puțini bani în educație, conform studiilor de specialitate, dacă această problemă nu va fi revizuită cât mai curând, sunt destul de puține șanse ca sistemul educațional românesc să evolueze înspre unul eficient și adaptat zilelor noastre.

Cine are de pierdut în urma acestei indiferențe?

Din nefericire, tot tinerii sunt cei care vor avea cel mai mult de pierdut în urma acestei indiferențe în ceea ce privește introducerea de materiale didactice și softu-uri educaționale moderne în cadrul instituțiilor de învățământ. Utilitatea acestor produse este de incontestat, astfel că dotarea școlilor cu aceste elemente reprezinta o mișcare cât se poate de înțeleaptă pe care o pot face administratorii.

Comenteaza