Miclea: "E o modă acum printre părinți, că trebuie să-i lăsăm pe copii să facă numai ce le place lor să facă. Nu e bine"

Miclea: "E o modă acum printre părinți, că trebuie să-i lăsăm pe copii să facă numai ce le place lor să facă. Nu e bine"
| Foto: timponline.ro

Psihologul clujean Mircea Miclea, fost ministru al Educației, a explicat de ce e important să nu facem doar ceea ce ne place și mai ales cum să ne educăm să ne placă ceea ce facem.

„E o modă acum, care bântuie printre părinți și părinții spun că trebuie să-i lăsăm pe copii să facă numai ce le place lor să facă”, a susținut, conform Edupedu.ro, profesorul Mircea Miclea în conferința „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”, organizată la Reșita, în luna mai. Psihologul a subliniat ce trebuie să facă părinții pentru a nu cădea în capcana „unei ideologii care nu are bază științifică”, aceea că trebuie să facem doar ce ne place.

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației, a răspuns întrebării adresate de un alt fost ministru, Daniel Funeriu, care l-a întrebat care este echilibrul dintre „a face ceea ce îți place” și a „te educa astfel încât să-ți placă ceea ce ești obligat să faci”?

Mircea Miclea a explicat că în primul rând părinții trebuie să știe că această modă prin care se vehiculează ideea că trebuie lăsați copiii să face doar ce vor nu este una benefică.

„Diferența dintre noi, ca adulți, și copii este că noi trebuie să ne gândim în primul rând la ce le folosește lor, nu la ce le place lor. Ce le place lor e un default. Ei se gândesc tot timpul la ce le place. E firesc. (…) Nu ne place să învățăm? Dar ne e de folos să învățăm. Nu ne place să avem anumite reguli, dar e de folos să învățăm anumite reguli, pentru că după aceea, când ajungem la viața de adult, totul e reguli. (…)

Ce trebuie să facem noi? Să îi stimulăm pe copii să își descopere pasiunile, dar în același timp ei trebuie să dobândească niște reguli pe care noi, ca adulți responsabili, trebuie să le creăm, să le oferim, să le modelăm, adică să facem și noi ceea ce le spunem lor să facă. Și în felul acesta ei vor asimila regulile”, spune Mircea Miclea.

Comenteaza