Ministerul Educației abandonează proiectul european Catalog electronic, cu o finanțare nerambursabilă de 40 de milioane de euro, după ce l-a ținut la sertar 3 ani

Ministerul Educației abandonează proiectul european Catalog electronic, cu o finanțare nerambursabilă de 40 de milioane de euro, după ce l-a ținut la sertar 3 ani

Proiectul cu finanțare europeană Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, cu funcții de catalog electronic și platformă de management performanță, nu va mai fi derulat de Ministerul Educației.

Potrivit fișei bugetare publicate de Ministerul de Finanțe, finanțarea se încheie în acest an, pentru 2023 fiind prevăzute zero fonduri. Instituția a avut la dispoziție peste 225 de milioane de lei, echivalentul a peste 40 de milioane de euro, încă din 2019, dar timp de 3 ani nu a reușit nici măcar să scoată la licitație proiectul, scrie edupedu.ro.

Investiția în Educație, mai exact în digitalizarea Educației, pierde, astfel, 40 de milioane de euro.

Proiectul Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS – avea o valoare de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile. Pe lista proiectelor cu finanțare europeană aflate în derulare, publicată de Ministerul Educației în martie 2021, acest proiect apărea cu următoarea descriere: „SIMS va oferi o imagine în timp real a problemelor din sistem, cum ar fi absenteismul și abandonul școlar”.

În comunicatul Ministerului Educației, de la data semnării, era precizat faptul că această platformă ar fi trebuit să gestioneze în anul 2023 “înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național, precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale“.

Fișa de buget din proiectul Legii Bugetului, Anexa 3, Ministerul Educației, pagina 27, arată că au fost cheltuite 37 de mii de lei, credite bugetare, în 2021 și în 2022, iar de anul viitor alocarea va fi zero.

Comenteaza