Ministrul Educaţiei, despre tunelurile de dezinfecţie din şcoli: „Nu am recomandat să se ia aşa ceva”

Ministrul Educaţiei, despre tunelurile de dezinfecţie din şcoli: „Nu am recomandat să se ia aşa ceva”

Ministrul Educaţiei susţine că nu a cerut tuneluri pentru dezinfecţie în şcoli. Acesta au fost deja montate în zeci de şcoli din ţară.

„Noi nu am achiziţionat tuneluri de dezinfecţie. Ministerul Educaţiei nu a recomandat să se ia aşa ceva. Primăriile trebuie să răspundă de ce au achiziţionat aşa ceva, în condiţiile în care Institutul Naţional de Sănătate Publică nu recomandă. Noi nu am cerut asta. Noi am spus că nu avem nevoie decât de acele covoraşe dezinfectante pentru ca elevul să vină să se şteargă pe piciore, să intre în spaţiul şcolii, după ce intră să se spele, să i se dea masca, apoi să meargă pe culoar. Noi nu am pomenit nicio secundă de aceste tuneluri. De ce? Pentru că sunt copii care au alergii, şi chiar şi profesori”, a spus Monica Anisie, conform ŞtiriEdu.ro.

Montarea acestora apare însă, ca recomandare, în Ordinele de ministru din partea Sănătăţii şi Educaţiei. Astfel, la Art. 15 din Ordin, se precizează că „unităţie de învăţământ în colaborare cu autorităţile publice locale pot lua şi alte măsuri suplimentare pentru prevenirea şi combaterea infectării cu SARS CoV02 (instalarea de tuneluri de dezinfecţie, lavoare suplimentare pentru spălarea mâinilor (...)”.

Tunelurile de dezinfecţie sunt contraindicate însă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică, din subordinea Ministerului Sănătăţii, potrivit unui comunicat dat de către instituţie, conform edupedu.ro.

Institutul Naţional de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea tunelurilor de dezinfecţie cu scopul limitării transmiterii COVID 19. „Întrucât tot mai des s-a adus în atenţia publicului utilizarea dispozitivelor denumite tuneluri de dezinfecţie cu scopul limitării infecţiei cu COVID 19 precizăm că INSP nu susţine această metodă. Conform ghidului elaborat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spaţiile închise nici pentru cele exterioare”, se arată într-un comunicat postat pe siteul INSP.

Comenteaza