Ministrul Educaţiei: nimeni nu se poate înscrie la facultate fără să fi trecut examenul de bacalaureat

Ministrul Educaţiei: nimeni nu se poate înscrie la facultate fără să fi trecut examenul de bacalaureat
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a susţinut, joi, că tinerii care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat nu se pot înmscrie la facultate, ci doar la colegiile de pe lângă universităţi, care au statut de şcoală postliceală.

Potrivit lui Pricopie, tinerii care se vor înscrie la acele colegii nu vor primi la absolvire o diplomă de licenţă, ci o certificare a calificării profesionale.

"Având în vedere informaţiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenţă, doresc să fac următoarele precizări: Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat", a declarat ministrul Educaţiei, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, transmis joi agenţiei Mediafax.

Pricopie a mai precizat că sintagma "colegii", prezentă în Ordonanţa de Urgenţă, are aceeaşi semnificaţie ca şi aceea de "şcoală postliceală", diferenţa fiind că această formă de învăţământ poate fi organizată în cadrul universităţilor.

"Atât Legea Educaţiei Naţionale, cât şi metodologia recent adoptată reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conţine chiar în titlul său sintagma de «învăţământ terţiar nonuniversitar». Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare şi a dezinforma populaţia", a mai arătat acesta.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2001, cu modificările şi completările ulterioare, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

"Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei facultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă", a mai spus ministrul Educaţiei.

În cursul zilei de marţi, Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc la cursuri tinerii care nu au reuşit să treacă de examenul de bacalaureat, singurul act care lipsea pentru ca universităţile să poată da startul la înscrieri.

Comenteaza