Ministrul Educației: Religia poate fi o disciplină la Bacalaureat

Ministrul Educației: Religia poate fi o disciplină la Bacalaureat

Ministerul Educației Ligia Deca spune că Religia poate fi considerată o disciplină de Bacalaureat și că trebuie stabilit ce anume să conțină această probă.

Ministrului Educației a afirmat la finalul unor dezbateri-maraton la Comisia de educaţie a Camerei Deputaţilor, la care au participat reprezentanţii cultelor religioase, profesorilor şi inspectorilor şcolari, că Religia poate fi o disciplină la examenul de Bacalaureat.

„Comisia de învăţământ a avut aici rolul de a asculta şi de a da un punct de vedere tehnic. (…) Ce am făcut noi a fost să explicăm raţionamentul pentru care unele prevederi au fost acceptate în procesul de consultare, inclusiv cu reprezentant cultelor şi alte prevederi nu au putut fi preluate”, a menţionat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

„Religia poate fi o disciplină la examenul de Bacalaureat. Ceea ce am ridicat noi sunt întrebări tehnice – ce probă ar putea să includă această disciplină, dacă este o probă în plus, dacă trebuie eliminată o altă probă. Deci trebuie să discutăm pe concret tehnic să vedem în ce măsură această sugestie din partea reprezentanţilor cultelor poate fi introdusă în lege. (…) De exemplu, avem agreat ca prin prin ordine de ministru să preluăm prevederile care se află acum în protocoalele între statul român şi culte religioase, care se referă la specificitatea fiecărui cult. De asemenea, conducătorii liceelor cu profil vocaţional teologic primesc un aviz, o binecuvântare din partea fiecărui cult în parte. În învăţământul superior specializările care funcţionează cu profil teologic se află în dublă coordonare. (…) Avem acolo o serie de chestiuni care ţin de specificul cultului, de dogmă, de sistemul de valori în care sunt introduse în capitolul de învăţământ confesional şi se recunoaşte că acest specific se reflectă şi în activitatea şcolii. Sigur, solicitările reprezentanţilor cultelor se află parţial în actul legislativ, în propunerea de lege. O parte dintre ele nu au putut fi introduse”, a detaliat ministrul Educaţiei.

Comenteaza