Copilă care a născut la 15 ani: "M-ar fi ajutat și o oră de educație sexuală pe semestru. Doamna de biologie când vorbea de partea masculină, fetele erau scoase afară și invers"

Copilă care a născut la 15 ani: "M-ar fi ajutat și o oră de educație sexuală pe semestru. Doamna de biologie când vorbea de partea masculină, fetele erau scoase afară și invers"

Anul trecut, 563 de fete cu vârste sub 15 ani au rămas însărcinate, fapt care face din România una dintre țările din Europa cu cele mai multe mame adolescente. Totuşi, subiectul legat de orele de educația sexuală în școli rămâne unul controversat.

Andreea, o adolescentă din România care a născut la 15 ani vorbeşte cu curaj despre experienţa ei. "Eu am rămas însărcinată la 15 ani și nu aveam informațîi foarte clare și utile legat de educația sexuală, de contracepție. M-am panicat, nu știam cum să reacționez.", spune copila. 

Andreea are acum 18 ani și un copil de 3 ani. Chiar dacă a fost îndemnată de cadrele medicale să renunțe la el și chiar dacă a fost un copil care a avut și are grijă de un alt copil, nu a dat înapoi, transmite Digi24. "La maternitate când am născut mi s-a spus că de ce nu am avortat, să dau copilul spre adopție sau să-l las în spital pentru că nu voi fi o mamă bună."

Andreea: "Pe mine m-ar fi ajutat și o oră pe lună sau pe semestru în care cineva să ne explice riscurile atunci când întreții o relație intimă cu cineva, bolile și contracepția. Doamna de biologie când vorbea de partea masculină, fetele erau scoase afară și invers".

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF și Asociația SAMAS, România este pe locul al doilea în Europa la rata de naștere în rândul mamelor adolescente. Studiul UNICEF ȘI SAMAS arată că în 2019 au fost aproape 17.000 de sarcini la adolescente, iar cele predispuse la astfel de situațîi sunt cele cu un nivel mai scăzut de educație, cauzat de multe ori de sărăcie.

Ministerul Educaţiei vrea să introducă în şcoli ore de educaţie sexuală. Între ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei vor fi semnate protocoale pentru a veni în ajutorul adolescentelor asistenţii social, medicii şcolari şi cei de planning familial.

Comenteaza