Negocieri eșuate, astăzi, între premier și sindicatele din Educație: Greva generală continuă!

Negocieri eșuate, astăzi, între premier și sindicatele din Educație: Greva generală continuă!
| Foto: FSLI

Liderii de sindicat care au ieșit de la discuțiile purtate la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă, de marți, spun că Guvernul a venit cu aceeași ofertă, astfel că greva generală din Educație nu încetează.

„Oferta guvernamentală este aceeași de aseară, iar răspunsul categoric pe care îl aducem din partea sutelor de mii de salariați care protestează în țară și astăzi în București este nu. Au nevoie de salarizare decentă, au nevoie de acea creștere de 25 la sută, au nevoie de acel act normativ care să stipuleze că salariul debutantului este echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat, potrivit Edupedu.ro, Marian Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, la ieșirea de la discuțiile avute cu premierul Nicolae Ciucă.

 La rândul său, Simion Hancescu, liderul FSLI, a precizat că greva generală va continua. 

Premierul Nicolae Ciucă i-a chemat la discuții pe liderii de sindicate la scurt timp după ce Marius Nistor a spus că nu au nici o invitație de la Guvern pentru astăzi, cu toate că la Guvern apărea această consultare în program.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în privinţa majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Ciucă "a prezentat garanţiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului, pentru baza grilei de salarizare din învăţământ, la nivelul salariului mediu brut pe economie.

"Astfel, la nivelul coaliţiei de guvernare, aşa cum a fost deja convenit şi, ulterior, prezentat luni, în cadrul întâlnirii liderilor coaliţiei cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României. În privinţa solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educaţie, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condiţiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui guvern toate veniturile personalului din Educaţie au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic şi didactic auxiliar să-i fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranşe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranşe, începând cu luna iunie", se arată în comunicat.

Peste 20.000 de angajați din Educație s-au adunat marți, începând cu ora 11:00 pentru a protesta în Piața Victoriei. Ulterior, manifestanții au pornit în marș spre Cotroceni. 

De asemenea, potrivit sindicatelor, la protestul care a avut loc în Cluj-Napoca au participat peste 5.000 de salariați din Educație, sosiți din tot județul - vezi AICI

Comenteaza