Video Noul HUB UTCN, inaugurat în fostele clădiri BT și Casa de Modă din centrul Clujului

Noul HUB UTCN, inaugurat în fostele clădiri BT și Casa de Modă din centrul Clujului

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a inaugurat, luni, 19 februarie 2024, noul HUB UTCN- spații educaționale, de cercetare, co-working și conferințe. 

Este vorba despre noile spații de învățământ din fostele clădiri ale BT și Casei de Modă de pe strada George Barițiu din Cluj-Napoca, reabilitate în urma unei investiții totale de peste 42 de milioane de lei. Lucrările au fost executate de firma ACI Cluj-Napoca.

”Și dumneavoastră, la fel ca alții, duceți Clujul în Liga Campionilor în materie de cercetare, dezvoltare, inovare, IT. Acesta este profilul adevărat al Clujului, fiecare în domeniul lui trece la următorul nivel”, a declarat edilul Emil Boc, la ceremonia de inaugurare. 

Casa de Modă a fost transformată în Salon de expoziții (parter și etaj 1), spații de cercetare și co-working (etaj 2) și centru de conferințe (3 săli de conferințe, una dintre acestea cu o capacitate de 200 de persoane, iar celelalte două fiecare cu peste 60 de locuri, la etajul 3), având și spații complementare de alimentație (cafeteria și restaurant).

Clădirea BT cuprinde spații educaționale constând în 30 de săli de seminarii și  laboratoare,  săli pentru cadre didactice și săli de ședințe, pe toate cele 7 niveluri, parterul fiind dedicat unei librării și unui spațiu multifuncțional pentru studenți. Spațiile din fosta clădire BT vor fi doar pentru învățământ pentru cele trei facultăți cu profil electric, în condițiile în care acum sunt insuficiente spații pentru studenți. Sub acest imobil sunt proiectate spații de parcare la capacitate care să permită accesul cadrelor didactice și al pompierilor, la care se adaugă 124 de locuri de parcare pentru biciclete.

UT HUB înseamnă noi spații atrăgătoare, cu certificare BREEAM, pentru învățământ, cercetare, co-working și săli de conferințe, pentru întreaga comunitate academică, într-o zonă centrală reprezentativă a municipiului Cluj-Napoca.

CASA DE MODĂ

Scoasă la vânzare încă de la începutul lui 2016 la un preţ de circa 4,6 milioane lei, fosta Casă de Modă de pe Bariţiu, una dintre clădirile simbol a Clujului comunist, a fost cumpărată în 2017 de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Atunci, universitatea a anunțat planuri de renovare şi chiar de supra-etajare. 

Casa de Modă a fost ridicată în 1969. Avea să devină simbol pentru producția vestimentară din Cluj, în perioada comunistă. Ulterior, a stat ani la rând dezafectată. 

FOSTUL SEDIU BT

Banca Transilvania și BT Building SRL au fost proprietarele clădirii. Acesta este un imobil certificat BRIM , adică este catalogat „foarte bine” din punct de vedere energetic. Suprafața terenului este de 745 mp și suprafața utilă este de 5172 mp. Valoarea achiziției pentru fostul sediu al Băncii Transilvania a fost de 6.200.000 euro. Contractul de vânzare cumpărare a fost semnat în 11 decembrie 2017.

Fosta clădire a BT a fost reabilitată în urma unei investiții de 18,2 milioane de lei, fonduri asigurate din venituri proprii, cât și din bugetul de stat.

Etichete
Comenteaza