Foto Părinţii îşi vor duce copiii la şcoală în toamnă semnând o declaraţie pe propria răspundere

Părinţii îşi vor duce copiii la şcoală în toamnă semnând o declaraţie pe propria răspundere
| Foto: presasm.ro
Părinţii îşi vor duce copiii la şcoală în toamnă semnând o declaraţie pe propria răspundere
Părinţii îşi vor duce copiii la şcoală în toamnă semnând o declaraţie pe propria răspundere

În prima zi de şcoală, părinţii trebuie să completeze o declaraţie prin care îşi asumă faptul că nu vor duce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome ale bolii COVID-19 sau dacă au intrat în contact cu cineva care a fost confirmat pozitiv.

Ministerul Sănătăţii a publicat în sfârşit ghidul cu măsuri pentru începerea şcolii. În prima zi de şcoală, tu trebuie să completezi o declaraţie prin care îţi asumi faptul că nu îţi vei duce copilul în colectivitate, în cazul în care are simptome specifice COVID-19.

Părinţii trebuie să semneze declaraţia pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 292 Cod Penal cu privire la falsul în declaraţii.

Condiţiile pentru a fi trimis copilul la şcoală sunt:
• Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree, etc).
• Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
• Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecţiune.

În plus, părintele se angajează că nu va aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree, etc).

Părinţii trebuie să menţioneze şi că în perioada suspendării cursurilor şcolare, elevul: 
• nu a avut nicio problemă de sănătate
• a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical. Părintele trebuie să anexeze o copie a documentelor medicale corespunzătoare (scrisoare medicală sau bilet de ieşire din spital).

Părinţii îşi vor duce copiii la şcoală în toamnă semnând o declaraţie pe propria răspundere

Unii părinţi spun că declaraţia este un act de asumare, nu un impediment în a-şi duce copiii la şcoală. „Mi se pare o măsură bună şi logică, e un mod de a ne adapta, de a ne asuma conştient, în scris faptul că ai noştri copii nu pun în pericol colectivul şi cadrele didactice.  E un act de birocraţie în plus, dar e mai bine decât să supunem copilul testelor, poate şi asta e o parte extraordinar de bună dacă s-ar întâmpla la un moment dat”, a declarat Iuliana Sosu, mamă a doi copii.

Pe de altă parte, Alexandru Manda, coordonator advocacy la Societatea Academică din România, spune că declaraţia ridică probleme de ordin constituţional. „Ca părintele să îşi asume pe propria răspundere când îşi trimite copilul la şcoală că acesta nu este purtător de COVID-19, este un non sens şi din perspectivă penală.  Asumându-şi acest lucru, un lucru pe care părintele nu îl poate controla, acesta poate suferi chiar consecinţe penale din perspectiva falsului în declaraţii”, a menţionat Manda.

loading...
Comenteaza