Pauză prelungită în şcolile clujene

Pauză prelungită în şcolile clujene
5.000 de profesori din judeţul Cluj au început, ieri, manifestările de protest. Dascălii sunt nemulţumiţi de proasta finanţare a sistemului de Învăţământ şi pregătesc o grevă generală.

Grevă japoneză în şcolile din judeţul Cluj. Profesorii protestează şi susţin că sistemul de învăţământ e subfinanţat. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj le dau dreptate sindicaliştilor, însă atrag atenţia asupra visteriei aproape goale a Guvernului.

Un profesor debutant, cu doctorat în religie, care predă la Şcoala "Ion Agârbiceanu" din Cluj-Napoca, are un salariu de 700 de lei. "Doctoratul nu se plăteşte în învăţământul preuniversitar. Studiile nu se plătesc. Eu am un salariu de 7 milioane şi un pic, ca profesor debutant. E nevoie de chirie, alimente, cărţi, noroc cu părinţii că mă susţin. Doctoratul nu se plăteşte. E doar echivalat ca grad, cu gradul 1", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, profesorul de religie Mircea Magdău.

Cele 5.000 de cadre didactice din judeţul Cluj, afiliate Sindicatului Liber pentru Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) poartă, până mâine, sigla sindicatului în piept. "E vorba despre o grevă de avertisment fără încetarea lucrului. Nemulţumirile sunt legate de legea Educaţiei Naţionale promulgată de preşedinte care are foarte multe lacune şi pentru care sindicatele au făcut propuneri de îmbunătăţire, dar care au fost ignorate. Există un proiect în comisia pe învăţământ. Nemulţumirea noastră cea mai mare e legată de 6 % din PIB, nu ajung banii pentru manuale noi ori o programă corespunzătoare", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, vicepreşedinta Sindicatului Liber pentru Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), Vioara Temian.

Profesorii susţin că există sincope şi în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, precum şi a personalului auxiliar. "Statutul personalului didactic conţine mai multe obligaţii decât drepturi. Personalul didactic auxiliar nu beneficiază de gradaţie de merit; personalul nedidactic are un salariu de mizerie, iar sporul de vechime e inclus în salariul de încadrare, înseamnă diminuarea acestuia", a arătat Temian. Protestele vor continua, la Bucureşti, cu un miting, în 6 noiembrie şi programează o grevă generală. Din Cluj vor participa 50 de persoane.

"Am avut clemenţa necesară pentru a aplica protocolul semnat cu sindicatele, care are în vedere nemulţumirile noastre", a arătat vicepreşedinta SLIPC.

La rândul său, şeful ISJ Cluj le dă dreptate sindicaliştilor, dar arată că e o problemă de avarie în visteria Guvernului. "Sunt multe probleme care s-au rezolvat şi multe care nu s-au rezolvat. E nevoie de o alocare suplimentare la nivel naţional pe învăţământ, altcumva vom avea probleme pe termen lung. Partea proastă în ceea ce priveşte resursele umane e că e foarte greu să atragi oameni de bună calitate, dar trebuie şi cu o recompensă potrivită. Probabil că nu se va putea aloca 6% din PIB, dar şi o creştere a fondurilor faţă de anul trecut ar fi importantă. E nevoie de creşterea resurselor în infrastructură, de dotări în învăţământul tehnic şi excelenţă. Noi am cerut, déjà, lucrurile acestea. Nu e vorba că ei nu au dreptate e vorba să vedem dacă sunt resurse în acest sens", a arătat Valentin Cuibus.

 

Comenteaza